“Tanka linija – između leka i otrova” – lekovi, otrovi, i baba Anujka u Narodnom muzeju

U Malom salonu Narodnog muzeja Zrenjanin u sredu 15. marta, u 19:00, svečeno će biti otvorena izložba „Tanka linija – Između leka i otrova“ koju realizuje Muzej nauke i tehnike u saradnji sa Muzejem za istoriju farmacije Farmaceutskog fakulteta u Beogradu

Na izložbi će biti prikazana istorijska perspektiva i pojedinačni fenomeni tanke linije koja je delila život i smrt tokom razvoja lјudske civilizacije. Mnoge tanke linije su danas utvrđene zahvalјujući saznanju kroz praksu, ali prvenstveno razvoju nauke. Autori ovom izložbom žele da podstaknu na razmišlјanje o fenomenu tanke linije između leka i otrova.

Ova linija je često skliska, nekada nevidlјiva i kroz istoriju vrlo dinamična. Zahtevala je saradnju sa stručnjacima iz najrazličitijih oblasti nauke i kulture. Priča o odnosu čoveka prema leku i otrovu i njihovoj upotrebi jeste priča o našoj civilizaciji, o našem odnosu prema prirodi i nauci i o međusobnoj komunikaciji, uzbudlјiva, kontroverzna, sa još neizvesnim krajem.

Olovno ogledalo

Izložbu su osmislili kustosi Ivan Stanić iz Muzeja nauke i tehnike, Jelena Manojlović iz Muzeja za istoriju farmacije Farmaceutskog fakulteta i Svetlana Mitrović iz Etnografskog muzeja u Beogradu sa idejom da se kontekstualizuje deo dinamične granice između leka i otrova kao i da se ukaže na važnost saznanja, prenošenja iskustva i savremenih naučnih dostignuća.

Fenomen granice između leka i otrova sagledavan je kroz prizmu istorije nauke i nasleđa: farmacije, medicine, etnologije, biologije, arheologije, pravne regulative, medija, kao i u širem društveno-istorijsko-prirodnjačkom kontekstu, sa teritorijalnim fokusom na područje Srbije.


Tokom tokom trajanja izložbe biće organizovana predavanja i projekcija dokumentarnog filma o najpoznatijoj trovačici iz ovih krajeva – zloglasnoj baba Anujki.