Izložba „NOVI SVETSKI POREDAK“ u Kulturnom centru

Do 21. aprila u Kulturnom centru, od 8-21h biće otvorena izložba “Novi svetski poredak” Ane Cvejić, koja se publici predstavlja kroz 15 radova koji su nastali između 2017. do 2019. godine.

Serijom slika urađenih kombinovanom tehnikom autorka pokušava da objasni emocije čoveka na čije postojanje utiču tehnologija, birokratija i režirana realnost, kroz satirični prikaz modernog vremena koje je udaljeno od prirode, iskrenosti i ispravnosti.

Kako sama autorka kaže:”Lica koja cratam su groteskna, ali ništa manje od čovekove emocije koju kriju ili otkrivaju. Ja se ne plašim reakcija, naprotiv, pokušavam da provociram reakciju posmatrača u nadi da ću makar na taj način otkriti prava lica iza svoje maske, jer u sadašnjosti maska je inperativ, čovek bez maske je go i u nemilosti socolioških, kulturnih i političkih postulata.

[…]Moji radovi ne treba da prikažu suptilnu igri svetla, senke i nagoveštaja, oni se otvoreno keze u lice vremena i govore sami za sebe. Kao karikature ili pseudo-plakati oni viču, cere se, podsmevaju se, opominju, oni su omen posmatraču, ako istorija ima tendeciju da se ciklično ponavlja u određenim vremenskim intervalima, onda nam je budućnost već zapisana, tu je, samo je treba videti na licima ispod maske.”

Više o umetnici možete pročitati OVDE