Izložba “Via Crucis” u zrenjaninskoj Galeriji

U Galeriji asocijacije likovnih umetnika Zrenjanina (ALUZ), u zgradi Narodnog muzeja, 20. januara u 19:00, biće svečano otvorena izložba “Via Crucis” doktora slikarstva Rastka Stefanovića. Izložba će biti slobodna za pogledati do 3. februara.

Kako sam umetnik kaže, „Via Crucis“ je niz od 14 slika, koji se od 18. veka ustalio u enterijeru katoličkih crkava kao imitacija „Via Dolorosa“ – simbolične predstave Hristovog stradanja u vidu staze koja vodi ka Golgoti, sa stanicama koje vernike podsećaju na događaje koji su se odigrali na tom putu. Danas, gotovo da nema katoličke crkve u kojoj ne postoji ovaj niz slika, a ova izložba je ciklus radova, nastalih kao porudžbina za jednu crkvu. Izložba prikazuje, kako savremeni umetnik može da pristupi tradicionalnoj i strogo utvrđenoj tematici i pruža uvid u segment umetničkog rada koji je specifičan jer se nalazi na polovini puta između slobode i kreativnosti autora i potreba i želja naručilaca.

mde

Rastko Stefanović je rođen 1978. u Zrenjaninu, osnovne, magistarske i doktorske studije završio je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.