Jethro Tull je metal, a Metallica nije?!

Jethro Tull, koji nije baš poznat po teškom zvuku i distorzijama, iznenađujuće osvaja prvu Grammy nagradu za Najbolju izvedbu hard rok/metala, nadmašujući nominovanu Metaliku

Metallica Jethro Tull

Gremiji su najpoznatija i najveća muzička priznanja u Americi, ali i svetu. Međutim, takođe su poznati i po redovnim gafovima. Za ovu priču bitno – po tome da sporo prihvataju nove muzičke žanrove. Tek 1989. godine prvi put će priznati hevi metal kao muzički žanr, koji je i u ono vreme već godinama bio prisutan na muzičkoj sceni.

Bez obzira na odsustvo nominacija za značajne metal izvođače poput Judas Priest, Anthrax, Guns N’ Roses, Megadeth, Slayer i Pantera, nominovani su bili Jane’s Addiction, Iggy Pop, Jethro Tull, AC/DC i Metallica. Među njima, samo AC/DC i Metallica zaista spadaju u hevi metal kategoriju. Metallica, priznata zbog svog prekretničkog albuma “…And Justice for All”, delovala je kao očigledan izbor za pobedu. Međutim, kada je koverta sa imenom pobednika otvorena, i kao “Najbolji metal bend” proglašen Jethro Tull, mnogi u publici bili su začuđeni, neki i neprijatno iznenađeni.

Jethro Tull, koji nisu čak ni prisustvovali ceremoniji, poslali su Litu Ford i Alisa Kupera da prime nagradu u njihovo ime. Da gurnu prst u oko, njihova izdavačka kuća je objavila oglas u Billboard magazinu kako bi im čestitala, šaljivo naglašavajući da je flauta (dominantan instrument u muzici Jethro Tull-a), zaista od teškog metala.

Sledeće godine su se pojavili prikladniji nominovani, uključujući Dokken i Queensrÿche, a Metallica je ipak osvojila nagradu. Zanimljivo je da je na istoj ceremoniji Milli Vanilli duo osvojio nagradu za najboljeg novog izvođača, samo da bi im nagrada kasnije bila oduzeta kada se otkrilo da su na celom albumu pevali neki drugi ljudi. I u svetu rep muzike, Gremiji su imali slične propuste. 1989. je bila prva godina u kojoj je taj žanr priznat, dodelivši nagradu ni manje ni više skoro detinjastoj pesmi “Parents Just Don’t Understand” Vila Smita i njegovog kolege DJ Džezija Džefa. Primetno odsutni čak i iz nominacija su već tada nadaleko poznatiji i ozbiljniji sastavi kao Run-D.M.C., Public Enemy, N.W.A i Eric B. & Rakim.

Pročitajte još i Anthrax, beskućnici, Fil Kolins i MTV!