Uradi sam - katalog
29.4 C
Zrenjanin
16.06.2024.
Uradi sam - katalog
Naslovna stranicaZabavaZanimljivoKad pogačice sa čvarcima mogu da donesu sreću i novac

Kad pogačice sa čvarcima mogu da donesu sreću i novac

Danas se u rimokatoličkim domovima obeležava Dan Svete Lucije

European Top 44 Airplay chart

13. decembar je datum na koji se već tradicionalno peku pogačice sa čvarcima u domovima širom Vojvodine. Rimokatolici obeležavaju Dan Svete Lucije.

Ne zna se konkretno odakle potiče tradicija da se na današnji dan prave pogačice sa čvarcima- ali se to poštuje. Uglavnom na području Mađarske i Poljske, kao i Vojvodine.

Prave pogačice su one domaće- i to zato što domaćice ubace u pokoju i dukat, odnosno kovani novac. Osoba koja nađe taj novac, prema verovanju, imaće sreće tokom cele predstojeće godine.

luca pogacsa
foto: lični arhiv

Prema nekim proračunima, ovaj datum se slavio kao najkraći dan u godini, pre pomeranja kalendara. Na ovaj datum nije bilo poželjno da se kuva i peče, kao ni da se pere. Takođe, verovali su da nije dobro pozajmljivati novac, pošto su pozajemljene stvari mogle da završe u rukama veštica.

Zanimljivo je i verovanje oko vremenskih prilika. Kažu, kakvo je vreme 13. decembra, takvo će biti i za Novu godinu. Dan posle Svete Lucije, vreme će biti kao 2. januara.

bozicna psenica
foto: adobe stock

Još jedna tradicija koja se vezuje za današnji dan jeste da se zasadi pšenica. Koliko ima osoba u domaćinstvu, toliko gomilica treba praviti. Svaka će predstavljati ponaosob svakog člana domaćinstva. Ako pšenica bude gusta i zelena do kraja godine, osoba će imati sreće u narednoj godini.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI...

Vreme i kvalitet vazduha

Zrenjanin
broken clouds
29.4 ° C
29.4 °
28.4 °
35 %
3.1kmh
55 %
Ned
30 °
Pon
30 °
Uto
33 °
Sre
36 °
Čet
30 °