ŽivotHrana i piće

Koje namirnice ne treba podgrevati?

Da li ste znali da se hrana podgreva na temperaturi od 70 stepeni, na kojoj se uništava salmonela?

Svi volimo da uživamo u sveže pripremljenim obrocima, dok je hrana još topla i mirisna. Međutim, ubrzan tempo života često nas tera da pripremamo obroke unapred i čuvamo ih za naredne dane. Iako je ovo praktično, ponovo zagrevanje hrane postaje neizbežan deo svakodnevne rutine. Ali, da li ste se ikada zapitali koje namirnice ne treba podgrevati? I da li je moguće da neka hrana može postati čak i štetna za zdravlje ako je podgrevate?

Postoji nekoliko namirnica koje, iako se čine kao da bi mogle podneti ponovo zagrevanje, zapravo mogu izazvati zdravstvene probleme, pa je najbolje izbegavati da ih podgrevate. U ovom članku ćemo detaljno istražiti koje su to namirnice koje ne bi trebalo ponovo zagrevati, kao i razloge zbog kojih ih ne bi trebalo podgrevati. Takođe, pružićemo vam savete o tome kako da ih pravilno čuvate i konzumirate kako biste izbegli bilo kakve rizike po zdravlje.

Pečurke

Pečurke su jedan od najomiljenijih sastojaka u mnogim jelima, bilo da su deo salata, pica, pasta ili su jednostavno pržene kao prilog. Iako su pečurke niskokalorične i bogate vlaknima, vitamima i mineralima, one nisu baš najbolji izbor za podgrevanje. Iako se možda čine kao bezopasne, pečurke sadrže određene proteine koji, kada se ostave na temperaturi iznad 5°C duže vreme, mogu postati podložni razvoju štetnih bakterija. Ako se pečurke ne konzumiraju odmah nakon pripreme, one mogu postati opasne jer razvijaju toksine koji mogu izazvati probavne smetnje.

Zašto je to tako? Razlog leži u činjenici da pečurke sadrže visoke količine proteina koji su savršena hrana za razmnožavanje mikroorganizama. Zbog toga je najbolje da pečurke konzumirate odmah nakon pripreme, a ako ih imate viška, možete ih iskoristiti za hladne salate, bez potrebe da ih ponovo zagrevate. Takođe, toplo preporučujemo da ih čuvate u frižideru najviše jedan dan, kako biste smanjili rizik od mikrobiološke kontaminacije.

Spanać i blitva

Spanać i blitva su dva vrlo hranljiva povrća koja su bogata vitaminima, mineralima i vlaknima, a posebno su cenjena zbog visokog sadržaja antioksidanata i vitamina C. Međutim, kada ih podgrejete, mogu postati opasna za zdravlje. Ovo povrće sadrži nitrate koji, kada se podvrgne termičkoj obradi, mogu postati nitriti. Nitriti su poznati po tome što mogu povećati rizik od raznih zdravstvenih problema, uključujući razvoj raka.

Nitrati se obično nalaze u povrću koje raste u vlažnim uslovima, poput spanaća, blitve, rukole i sličnog zelenog povrća. Nitrati su sasvim sigurni za konzumaciju kada se povrće jede odmah nakon pripreme. Međutim, kada se povrće, poput spanaća, ponovo zagreje, nitrati se pretvaraju u nitrite koji mogu negativno uticati na vaše zdravlje. Osim toga, ponovnim zagrevanjem gubi se značajan deo hranljivih materija, čime spanać postaje manje bogat vitaminima i mineralima, što je velika šteta s obzirom na njegovu nutritivnu vrednost.

Stoga, ukoliko imate ostataka spanaća ili blitve, najbolje je da ih čuvate u frižideru i konzumirate ih hladne, kao deo salata ili smutija, čime ćete sačuvati većinu hranljivih materija.

Ulje nakon prženja

Jedan od najčešće korišćenih sastojaka u kuhinji je ulje, koje se koristi za prženje, pečenje i kuvanje. Međutim, kada ponovo zagrejavate ulje u kojem ste već pržili, stvaraju se štetni spojevi poput trans-masti i oksidovanih lipida, koji mogu povećati rizik od razvoja srčanih bolesti i drugih ozbiljnih zdravstvenih problema.

U procesu prženja na visokim temperaturama, molekuli masti u ulju se razlažu, što može dovesti do stvaranja slobodnih radikala koji su štetni za organizam. Ove štetne komponente mogu povećati upale u telu, što doprinosi razvoju hroničnih bolesti. Osim toga, ponovnim zagrevanjem ulje gubi hranljive vrednosti, što znači da ćete imati manje koristi od njegovih nutrijenata. Zato je preporučljivo koristiti sveže ulje svaki put kad spremate obrok, umesto da koristite prethodno ulje koje je već bilo izloženo visokim temperaturama.

koje namirnice ne treba podgrevati

Cvekla

Cvekla je povrće koje je izuzetno bogato vlaknima, vitaminima i antioksidansima, te je izuzetno zdrav dodatak jelima. Međutim, sličan problem kao i sa spanaćem javlja se i kod cvekle kada je ponovo zagrevate. Cvekla sadrži nitrate koji, kao što smo već spomenuli, mogu postati nitriti kada se podvrgnu termičkoj obradi. Ove promene mogu smanjiti nutritivnu vrednost cvekle, a ponovnim zagrevanjem takođe može doći do promene teksture i ukusa.

Pored nitrata, cvekla je bogata folnom kiselinom, vitaminima B6 i C, kao i vlaknima koji su ključni za pravilno funkcionisanje probavnog sistema. Gubitak ovih važnih nutrijenata može umanjiti njen pozitivan uticaj na zdravlje. Da biste sačuvali što više nutritivnih vrednosti, cveklu bi trebalo konzumirati što je pre moguće nakon pripreme, a ostatke možete dodati u hladne salate ili smutije.

Krompir

Krompir je jedan od najpopularnijih sastojaka u svetu i koristi se u mnogim jelima, od pomfrita do krompira pečenog u rerni. Međutim, kada krompir ostane na sobnoj temperaturi ili se podgreva, može postati opasan za zdravlje. Krompir koji je izložen svetlu može razviti solanin, toksično jedinjenje koje se proizvodi u većim količinama kada krompir počne da klija ili postane zelenkast. Solanin može izazvati ozbiljne simptome trovanja, kao što su mučnina, glavobolja i bolovi u stomaku.

Uz to, ponovo zagrevanje krompira može izazvati promene u njegovoj teksturi i ukusu, što nije samo neprijatno, već može biti i manje hranljivo. Stoga je preporučljivo da krompir jedete odmah nakon pripreme, a ostatke čuvate u frižideru i konzumirate hladne, u salatama ili kao hladni prilog.

Jaja

Jaja su bogata visokokvalitetnim proteinima, vitaminima i mineralima, ali kada ih ponovo zagrejete, mogu postati teže svarljiva, a postoji i rizik od bakterijske kontaminacije. Ako se jaja ne konzumiraju odmah nakon pripreme, postoji mogućnost razvoja bakterija poput salmonele koje mogu izazvati trovanje hranom. Takođe, podgrevanje jaja može promeniti njihov ukus i teksturu, zbog čega mnogi ljudi smatraju da su jaja koja su prethodno zagrejana gubitak u kvalitetu.

Ukoliko imate preostala jaja, najbolje ih je jesti hladna, na primer kao deo salate ili sendviča.

Piletina

Piletina je odličan izvor proteina, ali je takođe sklonija kontaminaciji bakterijama poput salmonele. Iako je piletina vrlo popularna i hranljiva namirnica, ponovo zagrevanje pilećeg mesa može biti opasno. Tokom zagrevanja, bakterije koje su preživele u mesu mogu postati aktivne, što stvara rizik od trovanja hranom. Za sigurnost, najbolje je konzumirati piletinu odmah nakon što je pripremljena, ili je čuvati u frižideru i jesti hladnu, kao dodatak salatama ili sendvičima.

Da li ste isprobali recept za pastirsku pitu?

Pratite nas i na Instagram i Facebook profilu.

Povezani članci

Back to top button