Hrana i piće

Pastirska pita – recept koji vas neće ostaviti ravnodušnim

Pastirska pita, poznata i kao Shepherd's pie je jednostavan recept koji ne zahteva mnogo truda, a svideće se svima.

Ako vam je dosadilo da meso i krompir pripremate na uobičajen način, možda je vreme za promenu. Probajte pastirsku pitu, jelo koje potiče iz Velike Britanije, a koje je postalo omiljeno u mnogim zemljama širom sveta. Zbog svog bogatog ukusa i jednostavne pripreme, pastirska pita je postala pravi klasik. Ova pita je hranljiva, zasitna, a s obzirom na to da spada u grupu „comfort food“ jela, idealna je za hladne dane.

Malo istorije: Od pastira do omiljenog jela

Pastirska pita potiče od pastira koji su koristili jednostavne sastojke sa farmi da bi stvorili zasitno jelo. Sastojci su često bili krompir, meso i povrće – sve što je bilo lako dostupno. Jelo je bilo lako za pripremu i brzo je pružalo potrebnu energiju. Danas je pastirska pita poznata širom sveta, a u mnogim varijantama možete je pronaći u domaćinstvima, restoranima i na trpezama svih generacija.

pastirska pita

Osnovni sastojci: Meso i krompir, ali ne samo to!

Recept za pastirsku pitu može biti jednostavan, ali je mogućnost za prilagođavanje gotovo beskonačna. Tradiocionalno se koristi mleveno meso, najčešće jagnjeće, ali možete se odlučiti i za mešavinu različitih vrsta mesa ili čak vegetarijansku verziju sa sojom ili leblebijama.

Za mesni sloj:

  • 500 gr mlevenog mesa (preporučuje se jagnjeće meso, ali možete koristiti i piletinu, svinjetinu ili čak vegetarijanske alternative)
  • 1 velika glavica crnog luka
  • 1 čen belog luka
  • 2 šargarepe, iseckane
  • 1 šolja zamrznutog ili svežeg graška
  • Maslinovo ulje za prženje
  • So, biber po ukusu
  • 1 kocka za supu
  • 1 kašika brašna (po potrebi, za zgušnjavanje)
  • 1 čaša vode

Za pire krompir:

  • 6 srednjih krompira, oljuštenih i iseckanih na kolutove
  • ½ šolje mleka (možete koristiti biljno mleko ili pavlaku za bogatiji ukus)
  • 2 kašike putera
  • So i biber po ukusu

Priprema

Prvo, u velikom tiganju zagrejte malo maslinovog ulja i propržite crni i beli luk dok ne postanu staklasti. Zatim dodajte iseckanu šargarepu i pržite je dok ne omekša. Kada povrće omekša, dodajte mleveno meso i začinite solju i biberom. Za još bogatiji ukus možete dodati i druge začine, poput ruzmarina. Zatim dodajte šolju graška (ili još više povrća po izboru) i nastavite sa prženjem. Ako želite da smesa bude gušća, dodajte kašiku brašna i dobro promešajte.

Kada se meso proprži i povrće omekša, dodajte čašu vode u kojoj ste rastvorili kocku za supu. Pustite da se sve lagano krčka dok smesa ne postane gusti sos. U tom trenutku, mesni sloj je spreman za sastavljanje sa krompirom.

Dok se meso priprema, možete skuvati krompir. Stavite iseckane krompire u vodu sa malo soli i kuvajte dok ne omekšaju. Takođe možete isprobati i Brži pire krompir – Skratite vreme pripreme. Kada se krompir skuva, procedite ga, a zatim ga izgnječite do željene teksture. Dodajte mleko, puter i još začina po ukusu. Ako želite, možete dodati pavlaku za kuvanje ili kremasti sir za bogatiji i kremastiji pire.

Kada su oba sloja spremna, u prethodno podmazanu vatrostalnu posudu stavite mesni sloj kao prvi sloj, ravnomerno ga rasporedite. Zatim, na meso stavite pire krompir. Ako želite, možete viljuškom napraviti male brazde po površini pirea, što će doprineti lepšoj, hrskavoj boji tokom pečenja.

Posudu stavite u prethodno zagrejanu rernu na 200°C i pecite oko 20-30 minuta, ili dok površina pite ne dobije zlatno-smeđu boju. Ovaj korak je ključan jer daje savršenu hrskavost piri krompiru, a mesnom sloju omogućava da se savršeno sjedini sa pireom.

Ako želite bogatiji ukus, možete posuti rendanim sirom ili parmezanom po površini pre nego što stavite pastirsku pitu u rernu.

Pratite nas i na Instagram i Facebook profilu.

Povezani članci

Back to top button