Naslovna stranicaŽivotHrana i pićePastirska pita - recept koji vas neće ostaviti ravnodušnim

Pastirska pita – recept koji vas neće ostaviti ravnodušnim

Pastirska pita, poznata i kao Shepherd's pie je jednostavan recept koji ne zahteva mnogo truda, a svideće se svima.

European Top 44 Airplay chart

Ukoliko vam je dosadilo da meso i krompir pravite na uobičajen način, napravite promenu i isprobajte ovaj recept. U pitanju je pastirska pita koja potiče iz Velike Britanije i jedno je od jela koje se smatra “comfort foodom”

Prvobitno, pastirska pita je bila jednostavno jelo koje su pripremali pastiri, odakle i potiče naziv. Ideja je bila iskoristiti dostupne sastojke na farmama kako bi se napravilo ukusno, zasitno jelo. Različite varijante pastirske pite postoje u različitim delovima Velike Britanije, a danas se razni recepti mogu naći širom sveta. Izdvajamo sledeći recept.

Pastirska pita se pravi iz dva dela, mesni deo i pire krompir. Za pripremu mesnog dela biće vam potrebni sledeći sastojci:

  • 500 gr mlevenog mesa (preporučuje se juneće meso)
  • veća glavica luka
  • čen belog luka
  • dve šargarepe
  • maslinovo ulje
  • šolja graška
  • so
  • biber
  • kocka za supu

Pire krompir pravite uobičajeno, evo sastojaka:

  • 6 srednjih krompira, oljuštenih i iseckanih na kolutove
  • 1/2 šolje mleka
  • 2 kašike putera
  • So i biber po ukusu

Uputstvo za pripremu

U tiganju zagrejte malo maslinovog ulja i dodajte crni i beli luk. Pržite luk dok ne postane staklast, dodajte šargarepu koju ste prethodno iseckali na kockice. Potom dodajte mleveno meso i začinite po ukusu. Ne zaboravite da dodate i grašak. Kako biste zgusnuli ovu smesu dodajte kašiku brašna. Kada povrće omekša postepeno dodajte čašu vode u kojoj ste rastvorili jednu kocku za supu. Kada se smesa zgusne sklonite je sa strane. Dok pripremate meso možete kuvati krompir za pire. Kada krompir omekša izgnječite ga i dodajte mu ostale sastojke.

U prethodno podmazanu vatrostalnu posudu stavite mesni sloj, a zatim prekrijte ravnomerno pire krompirom. Ako želite, možete viljuškom napraviti male brazde po površini pirea, što će doprineti lepšem pečenju. Stavite posudu u rernu na oko 200 stepeni i pecite oko 20-30 minuta, dok pire ne dobije lepu zlatno smeđu boju.

Pastirska pita je spremna za jelo i sigurno nećete ostati ravnodušni.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI...

Vreme i kvalitet vazduha

Zrenjanin
overcast clouds
25 ° C
25 °
24.5 °
45 %
5.5kmh
100 %
Tue
25 °
Wed
20 °
Thu
18 °
Fri
20 °
Sat
22 °