Kuća i stan – pre nego što se pokvari, bolje da se popravi

Daleko od očiju, daleko od srca. Sve dok ne procuri, ne izgori, ili ne propadne. Cevi, tavanska izolacija, građa, instalacije, pa čak i temelji – na sve to treba obratiti pažnju pre nego što kupite kuću, a i nakon toga. Pošto su nam uglavnom daleko od očiju, ne obraćamo pažnju na ove stvari sve dok se nešto ne desi, a onda se relativno sitna popravka pretvara u posao za tim majstora i pomoćnika koji neće biti jeftini.

Veći deo navedenog je napravljen da traje veoma dugo vremena – ali ne zauvek.

Instalacije

Instalacije su jedan od najčešće zanemarenih delova doma. Ako se svetlo upali kada pritisnete prekidač ili dugme, zašto bismo se brinuli o tome? Popravljamo očigledne stvari: ako sijalica, prekidač ili utičnica prestanu da rade, zamenimo ih. Međutim, kao i sve ostalo, instalacije koje vrebaju u vašim zidovima i ispod podova imaju vek trajanja: obično oko 50-70 godina. Bakar sam po sebi može trajati više od jednog veka, ali izolacija oko kabla će se mnogo brže izlizati.

A to je opasno, jer se električni provodnici zagrevaju kada su preopterećeni, i mogu izazvati požar u kući ako je njihova izolacija istopljena ili istrošena. Provera i održavanje instalacija u zidovima bi trebala biti prioritet. To bi trebalo da se radi barem svakih 10 godina od strane licenciranog električara, koji može početi od razvodne kutije i proceniti stanje instalacija. Ako niste sigurni koliko su stare instalacije u vašoj kući, odmah ih proverite i zatim to radite na svakih 10 godina.

Cevi

Još nešto o čemu retko razmišljamo dok ne nastane problem su cevi za vodu u zidovima. Zavisno o tome kada i gde je kuća izgrađena (ili poslednji put renovirana), cevi mogu imati vek trajanja od 30 do više od 50 godina. Ako ste kupili kuću stariju od 50 godina koja nije značajno renovirana u tom periodu, vreme je da je pregleda stručnjak za vodovod kako biste bili sigurni da vaše cevi nisu korodirane, cure ili pokazuju druge znakove starenja. Drugim rečima, samo zato što voda izlazi kada se otvori slavina ne znači da su cevi u redu.

To važi i za odvodne cevi. Budući da nisu pod pritiskom, odvodne cevi mogu trajati malo duže od vodovodnih, ali ipak propadaju tokom vremena, što dovodi do eventualnog kvara na koji treba da se pripremite sprovođenjem periodičnih inspekcija i popravki – i eventualne zamene.

Kuća renoviranje

Izolacija

Većina izolacionih materijala korišćenih u stambenim zgradama trebalo bi da traje vrlo dugo – više od 100 godina ako govorimo o vrlo čestim staklenim/kamenim/mineralnim vunama ili celulozi. Što ima smisla: Izolacija samo stoji unutra u vašim zidovima, plafonima i ispod podova.

Međutim, u praksi nije baš tako. Rolne umetnute u praznine mogu ispasti zbog gravitacije, apsorbovati vlagu i postati plesnjive, ili postati gnezda za glodare, insekte ali i dvonožne štetočine. Preporučuje se da bez obzira na vrstu izolacije koju imate u svom domu, počnete da je proveravate posle 15-ak godina. To možete uraditi jednostavno vizuelnim pregledom stanja vaše izolacije, tražeći ispale role, promene boje koje bi mogle ukazivati na plesan, ili oštećenja uzrokovana insektima i glodarima. Takođe možete koristiti higrometar za praćenje vlage u tavanima, podrumima i podrumskim prostorijama.

Temelj

Kuća bez temelja ne može, a kada zakaže, cela kuća je u opasnosti. Ipak, često zaboravljamo na to sve dok se ne dogodi nešto katastrofalno, poput urušavanja kuće ili prodiranja vode. Činjenica je da nijedan temelj nije projektovan da traje zauvek – betonski temelj, jedan od najčešćih u modernom građevinarstvu, očekuje se da traje oko 80 do 90 godina. Bez stalnog nadzora i održavanja, pritisci koji deluju na temelj će postepeno narušiti njenu stabilnost.

Da biste produžili životni vek temelja što je više moguće, najvažnija stvar koju možete uraditi je redovan pregled i reakcija na bilo kakve manje probleme čim se pojave. Znakovi prodiranja vode ili samo vlage mogu biti indikacija neke pukotine, ili u najgorem slučaju potrebe za pumpom za vodu. Važno je osigurati da zemljište ima pravilan nagib kako bi odvuklo vodu od kuće. Pukotine su takođe jasan signal: Popravite sve manje pukotine koje se pojave i angažujte stručnjaka da utvrdi razlog njihovog nastanka.

Oluci

S jedne strane, većina vlasnika kuća mnogo razmišlja o svojim olucima. S druge strane, obično o njima razmišljamo samo u smislu održavanja i uklanjanja otpada. Inače, zaboravljamo na njih – i koliko su stari. Ali oluci podnose sve isto kao i krov – hladnoću, toplotu, kišu, sneg – i zavisno o materijalu od kojeg su napravljeni, mogu vas izneveriti već za 20 godina. Ako je kuća koju ste kupili starija od toga, možda već imate oluke koji su zarđali, pukli i koji ne obavljaju posao, čak i ako su bez otpada.

Bakarni oluci će trajati najduže – više od 50 godina u nekim slučajevima – ali nisu vrlo česti. Češći aluminijumski, čelični ili vinilni oluci mogu trajati 20-40 godina. Ali bez obzira od čega su napravljeni, godišnja inspekcija za oštećenja i neuspele veze je obavezna. To možete sami uraditi ako ste vešti u penjanju na merdevine – tražite rđu, pukotine ili rupe, ili mesta gde se oluci odvajaju od krova. Ako primetite ove znakove starenja, vreme je da pozovete profesionalca da ih zameni, mada, nije loše nešto probati i sam. Srećno.

Pročitajte još i Kućna i stan – obratite pažnju na ovo pri kupovini ili iznajmljivanju!