Hrana i pićeŽivot

Kurtoš kolač – kako ga napraviti kod kuće?

Kurtoš kolač, poznat i kao chimney cake, tradicionalni je desert poreklom iz Transilvanije, specifičan za Mađarsku, ali popularan širom Centralne i Istočne Evrope.

Njegovo ime potiče od reči kürtő, što na mađarskom jeziku znači dimnjak, jer ovaj kolač tokom pečenja poprima karakterističan valjkasti oblik sa otvorom u sredini. Priprema se od laganog testa koje se oblikuje u traku, uvija oko drvenog valjka i peče iznad vatre ili u specijalnim pećima, čime dobija zlatno-smeđu boju, hrskavu koricu i meku unutrašnjost.

Ovaj slatkiš prepoznatljiv je po aromatičnoj vanilastoj ili cimetastoj korici. Testo se, nakon što je premazano puterom, posipa šećerom, koji se tokom pečenja karamelizuje, dajući kolaču dodatnu slatkoću i hrskavost. Takođe, kurtoš kolač se može obogatiti raznim dodacima poput mlevenih oraha, cimeta, čokolade, kokosa ili šećera u prahu, pa čak i voćnih sirupa ili punjenja od sladoleda i voća u novijim, modernizovanim verzijama.

Kurtoš kolač je uvek najbolje jesti dok je svež i topao, odmah po vađenju iz peći. Zbog svog karakterističnog oblika i prijatnog ukusa, postao je neizostavan deo ulične hrane na mnogim sajmovima, festivalima i gradskim trgovima, posebno u vreme praznika.

kurtoš kolač

Kurtoš kolač nije samo desert – to je slatka tradicija i gastronomski simbol, koji predstavlja spoj jednostavnosti i kvaliteta, vraćajući svakog ko ga proba u doba starih zanatlija i porodičnih recepata koji su se prenosili generacijama.

Ovu poslasticu definitivno možete napraviti kod kuće, uz malo volje i strpljenja.

Evo jednostavnog recepta za pravljenje domaćeg kurtoš kolača, koji možete pripremiti u rerni. Ovaj recept verno dočarava originalni ukus i hrskavost poznatog chimney cake-a.

Sastojci:

  • 500 g brašna
  • 200 ml toplog mleka
  • 1 kvasac (svež ili 7 g suvog kvasca)
  • 60 g šećera
  • 60 g putera (otopljenog)
  • 2 jaja
  • Prstohvat soli
kurtoš kolač

Za posipanje:

  • 100 g kristal šećera
  • 1 kašičica cimeta (opciono)
  • Otopljeni puter za premazivanje
  • seckani orasi, lešnici, bademi (opciono)
  • čokoladni ili vanila krem, otopljena čokolada (opcije su razne, a jedino od vaših afiniteta zavisi šta ćete još dodati)

Pribor:

Osim sastojaka koji su potrebni za dobijanje testa, biće vam potrebni i valjci na koje se testo namota i peče u rerni. Za to, u kućnoj varijanti, mogu poslužiti:

  • Aluminijumske limenke ili oklagija obloženi aluminijumskom folijom

Priprema:

Priprema testa

  • U maloj posudi, pomešajte kvasac, malo toplog mleka i kašičicu šećera, pa ostavite da odstoji 5-10 minuta dok se kvasac ne aktivira
  • U veću posudu stavite brašno, šećer i prstohvat soli. Dodajte aktivirani kvasac, preostalo mleko, otopljeni puter i jaja.
  • Mešajte sve sastojke dok ne dobijete glatko testo koje se odvaja od zidova posude. Mesite testo još 5-10 minuta dok ne postane elastično.
  • Pokrijte posudu čistom krpom i ostavite testo da naraste na toplom mestu oko 1 sat, dok ne udvostruči zapreminu.

Priprema kalupa i formiranje kolača

  • Za kalupe možete koristiti aluminijumske limenke, oklagije ili napraviti valjke od papira za pečenje obložene aluminijumskom folijom.
  • Nakon što je testo naraslo, premesite ga lagano i podelite na 4 dela. Svaki deo razvucite u dugu traku debljine oko 0,5 cm.
  • Zamotajte traku testa oko kalupa tako da lagano preklapate ivice kako biste formirali jedan kontinuirani sloj. Blago pritisnite testo uz kalup.

Premazivanje i posipanje

  • Otopite puter i četkicom premažite testo na kalupu.
  • Uvaljajte testo u kristal šećer, a po želji dodajte i cimet u šećer za aromatičniji ukus.

Pečenje

  • Postavite kalupe sa testo na rešetku u rerni, prethodno zagrejanoj na 180°C. Pecite kurtosh kolače oko 15-20 minuta, povremeno okrećući kalupe da se testo ravnomerno ispeče.
  • Kolači su gotovi kada dobiju zlatno-smeđu boju i hrskavu koricu.
kurtoš kolač

Dodatno posipanje i posluživanje

  • Kada se kolači malo prohlade, možete ih dodatno posuti čokoladom, kokosom, orasima ili servirati sa sladoledom.

Kurtoš kolač je možda lepše jesti na nekoj od prazničnih manifestacija u zemlji ili inostrantsvu, ali ako ste se uželeli, probajte kod kuće. Prijatno!

Ako ipak planirate da posetite neki od prazničnih manifestacija, možda će vas zanimati Božićni vašar u Temišavaru.

Pratite nas i na Instagram i Facebook profilu.

Povezani članci

Back to top button