Kurtoš kolač – kako ga napraviti kod kuće?
Kurtoš kolač, poznat i kao chimney cake, tradicionalni je desert poreklom iz Transilvanije, specifičan za Mađarsku, ali popularan širom Centralne i Istočne Evrope.
Njegovo ime potiče od reči kürtő, što na mađarskom jeziku znači dimnjak, jer ovaj kolač tokom pečenja poprima karakterističan valjkasti oblik sa otvorom u sredini. Priprema se od laganog testa koje se oblikuje u traku, uvija oko drvenog valjka i peče iznad vatre ili u specijalnim pećima, čime dobija zlatno-smeđu boju, hrskavu koricu i meku unutrašnjost.
Ovaj slatkiš prepoznatljiv je po aromatičnoj vanilastoj ili cimetastoj korici. Testo se, nakon što je premazano puterom, posipa šećerom, koji se tokom pečenja karamelizuje, dajući kolaču dodatnu slatkoću i hrskavost. Takođe, kurtoš kolač se može obogatiti raznim dodacima poput mlevenih oraha, cimeta, čokolade, kokosa ili šećera u prahu, pa čak i voćnih sirupa ili punjenja od sladoleda i voća u novijim, modernizovanim verzijama.
Kurtoš kolač je uvek najbolje jesti dok je svež i topao, odmah po vađenju iz peći. Zbog svog karakterističnog oblika i prijatnog ukusa, postao je neizostavan deo ulične hrane na mnogim sajmovima, festivalima i gradskim trgovima, posebno u vreme praznika.
Kurtoš kolač nije samo desert – to je slatka tradicija i gastronomski simbol, koji predstavlja spoj jednostavnosti i kvaliteta, vraćajući svakog ko ga proba u doba starih zanatlija i porodičnih recepata koji su se prenosili generacijama.
Ovu poslasticu definitivno možete napraviti kod kuće, uz malo volje i strpljenja.
Kurtoš kolač – recept
Evo jednostavnog recepta za pravljenje domaćeg kurtoš kolača, koji možete pripremiti u rerni. Ovaj recept verno dočarava originalni ukus i hrskavost poznatog chimney cake-a.
Sastojci:
- 500 g brašna
- 200 ml toplog mleka
- 1 kvasac (svež ili 7 g suvog kvasca)
- 60 g šećera
- 60 g putera (otopljenog)
- 2 jaja
- Prstohvat soli
Za posipanje:
- 100 g kristal šećera
- 1 kašičica cimeta (opciono)
- Otopljeni puter za premazivanje
- seckani orasi, lešnici, bademi (opciono)
- čokoladni ili vanila krem, otopljena čokolada (opcije su razne, a jedino od vaših afiniteta zavisi šta ćete još dodati)
Pribor:
Osim sastojaka koji su potrebni za dobijanje testa, biće vam potrebni i valjci na koje se testo namota i peče u rerni. Za to, u kućnoj varijanti, mogu poslužiti:
- Aluminijumske limenke ili oklagija obloženi aluminijumskom folijom
Priprema:
Priprema testa
- U maloj posudi, pomešajte kvasac, malo toplog mleka i kašičicu šećera, pa ostavite da odstoji 5-10 minuta dok se kvasac ne aktivira
- U veću posudu stavite brašno, šećer i prstohvat soli. Dodajte aktivirani kvasac, preostalo mleko, otopljeni puter i jaja.
- Mešajte sve sastojke dok ne dobijete glatko testo koje se odvaja od zidova posude. Mesite testo još 5-10 minuta dok ne postane elastično.
- Pokrijte posudu čistom krpom i ostavite testo da naraste na toplom mestu oko 1 sat, dok ne udvostruči zapreminu.
Priprema kalupa i formiranje kolača
- Za kalupe možete koristiti aluminijumske limenke, oklagije ili napraviti valjke od papira za pečenje obložene aluminijumskom folijom.
- Nakon što je testo naraslo, premesite ga lagano i podelite na 4 dela. Svaki deo razvucite u dugu traku debljine oko 0,5 cm.
- Zamotajte traku testa oko kalupa tako da lagano preklapate ivice kako biste formirali jedan kontinuirani sloj. Blago pritisnite testo uz kalup.
Premazivanje i posipanje
- Otopite puter i četkicom premažite testo na kalupu.
- Uvaljajte testo u kristal šećer, a po želji dodajte i cimet u šećer za aromatičniji ukus.
Pečenje
- Postavite kalupe sa testo na rešetku u rerni, prethodno zagrejanoj na 180°C. Pecite kurtosh kolače oko 15-20 minuta, povremeno okrećući kalupe da se testo ravnomerno ispeče.
- Kolači su gotovi kada dobiju zlatno-smeđu boju i hrskavu koricu.
Dodatno posipanje i posluživanje
- Kada se kolači malo prohlade, možete ih dodatno posuti čokoladom, kokosom, orasima ili servirati sa sladoledom.
Kurtoš kolač je možda lepše jesti na nekoj od prazničnih manifestacija u zemlji ili inostrantsvu, ali ako ste se uželeli, probajte kod kuće. Prijatno!
Ako ipak planirate da posetite neki od prazničnih manifestacija, možda će vas zanimati Božićni vašar u Temišavaru.