Zdravlje

Lubenica i dijabates (ne) mogu zajedno

Za portal 105.rs piše dr Branislava Knežević, nutricioniskinja i doktorka na specijalizaciji anesteziologije, reanimatologije i intenzivne terapije.

Lubenica i dijabetes ne idu zajedno. Netačno tačna izjava. Lubenica je definitivno na spisku namirnica koje budu potpuno eliminisane ili dosta ograničene u ishrani osoba sa dijabetesom ili insulinskom rezistencijom. Zbog toga što u 100 grama lubenice, ima 20 grama šećera.

Ipak, kada govorimo o šećeru, moramo imati u vidu da je to prirodni šećer, da pored tih 20 grama PRIRODNOG šećera, lubenica sadrži još svašta korisno. Ovo je namirnica satavljena od 92% vode, sadrži antioksidanse, pre svega likopen i to u velikim količinama.

Jako je važno napomenuti da ne sadrži natrijum, jer osobe koje imaju dijabetes, imaju problem i sa krvnim pritiskom.

Lubenica i dijabetes – ograničenja

Ograničenje u konzumiranju lubenice mora da postoji, jer ničega nije dobro previše. Iako je nekima teško da poveruju, sa konzumiranjem lubenice se može preterati. Likopen je najveći adut ove namernice, ali može nam predstavljati i najveću tegobu, ako se prejedemo.

lubenica i dijabetes
foto: 105.rs

Što je lubenica zrelija i crvenija, njega ima više. Ukoliko preteramo sa lubenicom, može da izazove bol u stomaku, nadimanje, dijareju, problem sa varenjem.

Ograničen unos lubenice bi trebalo da imaju osobe sa dijabetesom i oni koji imaju problem sa kalijumom, ali lubenica i dijabetes mogu ići zajedno.

Lubenica i grejpfrut – antioksidans bomba

Grejp je još jedna voćka prepuna antioksidanasa, ali zbog svog gorkog ukusa, nije čest izbor za konzumiranje. Grejp sa lubenicom i malo leda u blenderu, može biti pravi pogodak za letnje dane. Osvežavajuć napitak, prepun antioksidanasa, vitamina i minerala, a slatkog ukusa.

Ovakav napitak idealno je popiti 45 minuta nakon nekog obilnijeg obroka.

lubenica i dijabetes

Možda će vas zanimati i kako se slažu dijabetes i urme.

Još korisnih tema u vezi sa ishranom i zdravljem čitajte na Insagram stranici zdravo.uz.branu.

Povezani članci

Back to top button