Da se sačuva od zaborava – projekat “Muzej u školama” namenjen osnovcima

Zrenjaninski Muzej, uz podršku Ministarstva kulture i informisanja i grada Zrenjanina započeo je drugu fazu projekta "Muzej u školama"

Ovim projektom predviđen je rad sa učenicima u petnaest osnovnih škola na području Zrenjanina i okolnih mesta, sa ciljem da se mapira i dokumentuje građa kulturno istorijske važnosti, koju stanovnici čuvaju na tavanima i u podrumima svojih kuća širom srednjeg Banata.

Pošto se terenski rad obavlja u školama i đaci aktivno učestvuju u njemu, kao značajan cilj projekta ističe se edukacija dece o lokalnoj kulturi, muzejskoj delatnosti i značaju institucije muzeja, čime se stvara i razvija nova muzejska publika.

Projektni tim čine akademski fotograf i grafički dizajner Dušan Marinković, istoričarka Vladislava Ignjatov i etnološkinje-antropološkinje Branka Sikimić, Ksenija Mihić i Aleksandra Đukić, a pomažu im učenici, koji na uvid donose svoje porodične predmete, a potom ih na interaktivan način stručno obrađuju i dokumentuju putem videa i fotografije.

“Srednji Banat je multikulturna sredina, pa će stoga sav mapirani materijal predstavljati svojevrsnu riznicu njegovog bogatog kulturno-istorijskog nasleđa. Završetkom kompletnog projekta, odnosno sve četiri predviđene faze, prikupljena i dokumentovana građa biće prezentovana na izložbi u našem muzeju” – kaže Vladislava Ignjatov, uz napomenu da je prva faza projekta realizovana tokom 2020. godine u opštinama Novi Bečej i Sečanj.