Život

Pripremate li zimnicu? Ovo je najbolji preliv za turšiju

Zimnica se sprema već krajem avgusta i priprema se proteže do sredine jeseni. Ukoliko ste se odlučili da ove godine pravite turšiju, biće vam potreban samo ovaj recept za preliv za turšiju.

Kako izabrati povrće za turšiju?

Kod izbora i pripreme povrća za kiseljenje, najvažnije je da ono bude sveže i u dobrom stanju. Krastavci treba da budu do 10 cm dugi, čvrsti i bez oštećenja. Karfiol treba da bude bele boje i bez žutih fleka, a šargarepe jedre i što tvrđe, dok paprika treba da bude bez fleka i mekih delova, a iznutra zdrava. Takođe, važno je ukloniti peteljke sa povrća pre nego što ga stavite u bure.

Povrće treba temeljno oprati, najbolje pomoću mekane četke, kako bi se uklonili i najsitniji tragovi nečistoća, a zatim isprati u tri vode. Bure za turšiju takođe treba dobro oprati deterdžentom za sudove, a potom i rastvorom vode i sirćeta.

Povrće se slaže u bure redosledom koji vam odgovara: na primer, jedan red paprike, preko njega sloj paradajza, zatim karfiol, šargarepa i tako dalje, dok se bure ne napuni ili dok ne potrošite svu količinu povrća.

Najčešće se kisele kupus, krastavci, paradajz, crni luk, paprika, brokoli, karfiol, šargarepa, a za svo povrće možete koristiti ovaj univerzalni preliv.

Količina će biti dovoljna za oko 4kg povrća.

Preliv za turšiju

  • 3l vode
  • 1l sirćeta
  • 9 kašika soli
  • 9 kašika šećera
  • vinobran
  • konzervans

Sve sastojke možete rastvoriti u većoj šerpi, ili još bolje u plastičnom balonu i to je sve. Preliv je spreman!

Da li ste pročitali: Rinflajš, ali pravi*!

Svoj omiljeni radio i portal pratite i na Instagram i Facebook profilu.

Povezani članci

Možda će vas zanimati:
Close
Back to top button