Proteinske integralne kifle od 3 sastojka

Ako ste i vi ljubitelji testa, ali želite malo zdraviju verziju, napravite proteinske integralne kifle. Ne morate biti vešti sa testom da biste ih napravili, i što je najvažnije prave se brzo, a veoma su ukusne.
Proteinske integralne kifle
Sastojci:
- 2000 g grčkog jogurta
- 250 g integralnog brašna
- 1 kašičica praška za pecivo
- ½ kašičice soli
- Semenke za posipanje (susam, lan, suncokret, chia – po želji)
Priprema:
U jednoj činiji pomešajte grčki jogurt, integralno brašno, prašak za pecivo i so. Kašikom sjedinite sastojke, a zatim pređite na mešenje rukama. Testo treba da bude mekano i neljepljivo – ako se previše lepi, dodajte još malo brašna, ali ne preterujte kako kifle ne bi bile tvrde. Kada dobijete glatku masu, prebacite testo na blago pobrašnjenu površinu.
Oblikujte ga u valjak i podelite na osam do deset jednakih delova, u zavisnosti od toga koliko velike kifle želite. Nakon što ste podelili testo na delove, svaki deo razvucite u krug. Nemojte ga razvući previše tanko – treba da ostane mekano i da se lepo uvija. Zatim, uzmite spoljne ivice kruga i počnite da ih gurate prema spoljašnjoj ivici, čineći da se krug uvija i postaje oblik polumeseca.
Kada su kifle gotove, poređajte ih na pleh obložen papirom za pečenje. Pre nego što ih stavite u rernu, premažite ih malo vodom ili umućenim jajetom kako bi semenke bolje prianjale. Pospite golicom, susamom, lanom, suncokretovim ili čia semenkama – ili kombinujte više vrsta kako bi bile još hrskavije i ukusnije.
Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 20-25 minuta, dok ne porumene i dobiju blago hrskavu koricu. Kada su gotove, ostavite ih da se malo prohlade, ali ako ne možete da odolite, slobodno ih odmah prepolovite i namažite omiljenim namazom.
Ove proteinske kifle su odlične same po sebi, ali se sjajno slažu i uz jogurt, humus, puter od kikirikija ili čak domaći džem. Bilo da ih jedete sveže ili sačuvate za kasnije, bićete oduševljeni njihovim ukusom.
Punjene proteinske kifle
Da biste napravili punjene proteinske kifle, koristićete isto testo kao za obične kifle, koje se sastoji od integralnog brašna, grčkog jogurta, praška za pecivo i soli. Nakon što pripremite testo, podelite ga na delove i razvucite svaki u krug. Za punjenje, propržite piletinu (ili drugo meso po izboru), iseckajte crvenu papriku, pa sve pomešajte sa sirom i šunkom. Stavite malu količinu ove smese u sredinu svakog dela testa, pažljivo preklopite ivice i oblikujte kifle. Pecite ih u prethodno zagrejanoj rerni dok ne postanu zlatno smeđe i hrskave.
Da li ste isprobali univerzalno testo?
Svoj omiljeni radio i portal pratite i na Instagram i Facebook profilu.