17.3 C
Zrenjanin
29.05.2023.
Naslovna stranicaPromoReciklaža ambalažnog otpada donosi do 25% popusta u Idea i Roda prodavnicama

Reciklaža ambalažnog otpada donosi do 25% popusta u Idea i Roda prodavnicama

European Top 44 Airplay chart

Ambalaže Coca-Cola, Carlsberg, Imlek, Rauch, Nektar, Red Bull i Knjaz Miloš proizvoda, kupljene u Roda i Idea prodajnim objektima u Zrenjaninu i označene nalepnicom sa kodom i natpisom „RECIKLIRAJ“, moguće je vratiti i odložiti u pametne uređaje za reciklažu koji se nalaze na lokacijama širom Zrenjanina. Za uzvrat, odgovorni građani mogu da ostvare i do 25% popusta pri narednoj kupovini, a najvrednije reciklere očekuju i druge nagrade u mesecima koji slede.

Nakon ubacivanja, na ekranu uređaja će se pojaviti jedinstveni kod koji je potrebno uneti putem ličnog naloga u Solagro aplikaciji. Softver prati broj ukupno odložene ambalaže i korisniku dodeljuje bodove koji će se očitavati na njegovom nalogu i koji se mogu zameniti za vaučere od 15% do 25% na artikl po izboru.

Popusti se ostvaruju na prodajnim kasama Idea i Roda prodavnica, gde kasiri skeniranjem koda u aplikaciji automatski primenjuju popust na odabrani artikal. Trajanje vaučera je 7 dana od trenutka kada se on aktivira, a dotad prikupljeni bodovi nemaju istek roka i mogu se zameniti za vaučer u bilo kom trenutku.

Pametni uređaji za reciklažu nalaze se u četiri IDEA prodavnice (IDEA Super, ul. Miletićeva 86, IDEA ul. Jevrejska, IDEA ul. Vojvode Petra Bojovića, IDEA ul. Tihomira Ostojića), u Roda hipermarktetu u ulici Pere Dobrinović  i na šest javnih lokacija u gradu u kioscima (MZ Bagljaš, ul. 20. oktobra, MZ Dositej Obradović, ul. Marka Oreškovića, Kulturni centar, ul. Narodne omladine, Stara gradska pijaca, ul. dr Miroslava Tirša, MZ Zeleno polje, ul. Šumadijska, Žitni trg) i na Tehničkom fakultetu „Mihajlo Pupin“.

Ova akcija sprovodi se u okviru projekta „Pametno recikliraj“, koji kroz program develoPPP nemačkog Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ), zajednički sprovode GIZ i Ball Packaging, Sekopak, Solagro Smart Recycling, Mercator-S i Reverse Logistics Group, u saradnji sa NALED-om i Recan Fondacijom – Svaka limenka se računa. Coca-Cola HBC, Carlsberg, Tetra Pak (ispred koje su uključeni brendovi Imlek, Rauch, Nectar Group), Red Bull i Knjaz Miloš podržali su projekat, zbog čega su samo proizvodi ovih kompanija označeni nalepnicom „RECIKLIRAJ“ i odlažu se u pametne uređaje.

Neoznačena ambalaža ne može se ubacivati u mašine za reciklažu. Građani koji žele da recikliraju, pored pametnih uređaja na šest javnih lokacija u gradu, mogu naći i specijalne kante za prikupljanje, gde mogu odložiti sve vrste ambalažnog otpada.

Ideja projekta je da kroz model nagrađivanja, motiviše građane da se više uključe u proces reciklaže, koristeći pametnu tehnologiju koja prati ambalažu od momenta puštanja na tržište do momenta reciklaže.

Veći stepen reciklaže danas je veoma značajan i neophodan, jer se, prema statistici, u poslednjih 50 godina utrošilo više prirodnih resursa nego ikad dosad. Prema Izveštaju o stanju životne sredine u Republici Srbiji za 2021, iza prosečnog građanina svakodnevno je ostajalo po 1,15 kilograma otpada. Činjenica da se godišnje proizvede gotovo 3 miliona tona komunalnog otpada, a reciklira svega 16-17%, posebno je zabrinjavajuća kada se uzme u obzir da je procenat reciklaže u zemljama Evropske unije dostigao već 60%.

Projekti poput ovog u Zrenjaninu usmereni su na podizanje svesti o značaju reciklaže, usvajanju novih tehnologija i propisa koji bi uredili ovu oblast, kako bi Srbija uskoro mogla da dostigne druge evropske zemlje, u čemu je pored države, jednako važna i uloga građana.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI...

Vreme i kvalitet vazduha

Zrenjanin
broken clouds
17.3 ° C
17.3 °
17.3 °
82 %
2.1kmh
72 %
Tue
23 °
Wed
21 °
Thu
25 °
Fri
27 °
Sat
20 °