16.7 C
Zrenjanin
30.05.2024.
Naslovna stranicaVesti ZrenjaninSistem "Pronađi me" od danas u funkciji

Sistem „Pronađi me“ od danas u funkciji

European Top 44 Airplay chart

Sistem „Pronađi me“ služi za hitno obaveštavanje o nestanku maloletnog lica, a danas je počeo sa radom. Srbija je prva u regionu koja će imati ovaj sistem koji se ugleda na Amber alert.

Šta ovo znači i kako će funkcionisati?

Amber Alert predstavlja model širenja i objavljivanja informacija javnosti u specifičnim slučajevima nestale dece. To znači da će se informacije o nestalom detetu objavljivati putem različitih medija, televizijskih i radio emisija, SMS poruka, interneta, ekrana na bankomatima, na auto-putevima… Na ovaj način svi građani će biti obavešteni o nestanku deteta, zapamtiće lik deteta, a oni koji imaju bilo kakve informacije o nestanku moći će da to i prijave.

Za pokretanje Sistema utvrđena su pravila. Neće se pokretati za svaki prijavljeni nestanak. O tome će računa voditi policija, osim u nekoliko slučajeva kada će se automatski aktivirati – za decu za koju se proceni da su u životnoj opasnosti, one sa invaliditetom (do 18 godina) i za mlađe od 7.

Ovaj mehanizam funkcioniše širom sveta, u SAD,  Belgiji, Češkoj, Francuskoj, Nemačkoj, Grčkoj, Malti, Irskoj, Poljskoj, Bugarskoj, Italiji, Holandiji, Portugalu, Rumuniji, Španiji i Ujedinjenom Kraljevstvu. Nastao je u SAD 1996. godine.Naziv je dobio po Amber Hagerman, devetogodišnjoj devojčici iz Teksasa koja je oteta i ubijena.

Za uvođenje ovog sistema u Srbiji, zalagao se Igor Jurić, osnivač fondacije Tijana Jurić.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI...

Vreme i kvalitet vazduha

Zrenjanin
clear sky
16.7 ° C
16.7 °
16.7 °
83 %
1.1kmh
8 %
Čet
16 °
Pet
24 °
Sub
28 °
Ned
25 °
Pon
27 °