25.6 C
Zrenjanin
30.05.2024.
Naslovna stranicaProjektiZR SportRukometni klub "Proleter"

Rukometni klub „Proleter“

O aktivnostima ovog zrenjaninskog rukometnog kluba, razgovarali smo sa Milanom Todorovim, sportskim direktorom.

Rukometni klub „Proleter“ osnovan je 1949. godine i ima bogatu istoriju. Osvojio je dve titule državnog prvaka, a 1991. godine igrao je i finale Kupa evropskih šampiona. RK „Proleter“ je iznedrio mnoge velike igrače i osvajače medelja na svim mogućim takmičenjima.

Kako je klub organizovan?

Klub je organizovan kao udruženje građana, u kom postoji upravni odbor, koji bira predsednika kluba. Klub ima seniorsku ekipu koja nastupa u Super rukometnoj ligi Srbije, najvišem rangu takmičenja. Takođe, u klubu postoje i mlađe selekcije, kadeti (do 16 godina), pioniri (do 14) i mlađi pioniri (do 12 godina). Osim toga, postoje i rukometne sekcije u nekoliko osnovnih škola u gradu i u selima, koje vode tamošnji nastavnici fizičkog, a koji su takođe članovi našeg kluba.

Prva ekipa trenira u Kristalnoj dvorani, dok su mlađe kategorije smeštene u OŠ „Žarko Zrenjanin“, jer je to jedina sala u gradu koja ispunjava uslove koje zahteva rukometna igra (veličina sale). Seniorski tim trenira svakodnevno po dva puta, dok mlađe selekcije treniraju 3-4 puta nedeljno. Mlađe kategorije igraju takmičenja u svojim uzrasnim kategorijama na nivou Vojvodine.

Koje vrednosti su u prvom planu?

Cilj nam je pre svega da deca žive zdravo i da se bave sportom. Od najmlađih kategorija učimo decu da se pre svega igraju i da osete kolektivni duh. Kroz sport stiču nova prijateljstva, stiču nova iskustva, ali i uče da imaju obaveze i da te obaveze ispunjavaju. 

Kako motivišete nove članove da vam se priključe?

Upravo predstavljanjem rukometa kao igre, pokušavamo da kroz promocije u školama prizovemo što više dece da se bave našim sportom. Učestvujemo u raznoraznim akcijama koje grad organizuje, vršimo promocije, i pokušavamo da što više animiramo decu.

Zašto je dobro trenirati rukomet?

Pa kao i svaki sport, što je već i pomenuto, rukomet promoviše zdrav način života, sklanja decu od stvari modernog doba, kao što su telefoni, internet, tv… razvija ih fizički, što je u poslednje vreme vrlo problematična stvar u modernom društvu. Takođe, tu je i socijalni razvitak dece kao ličnosti kroz timski duh, provođenje vremena sa svojim vršnjacima, osećaj pripadnosti, solidarnosti itd.

1698263482456

Kako se finansirate?

Glavni izvor sredstava je naravno budžet Grada Zrenjanina namenjen za sport. Takođe, postoje i nekoliko državnih i pokrajinskih projekata na koje uvek konkurišemo za povećanje sredstava. Deca koju treniramo, nažalost moraju da plaćaju članarinu, za koju smatramo da nije visoka, ali nam omogućava da izmirujemo tekuće obaveze. Roditelji dece su svesni toga i neretko i sami kroz neke donacije (pre svega u vidu opreme) pomažu klubu. Moram samo napomenuti i sponzore koji takođe kroz neki vid donacije (oprema za trening, sprave za treniranje, lopte..) pomažu da klub što bolje funkcioniše.

Šta smatrate najvećim uspehom kluba?

Najveći uspeh kluba je, što i danas kada je sve manje dece i sve manje njih se bavi sportom, uspeva da okupi više od 100 dece u svim uzrasnim kategorijama koji se bave našim divnim sportom. 

Ovaj sadržaj je sufinansiran iz Budžeta Grada Zrenjanina.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove Grada Zrenjanina, koji je dodelio sredstva.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI...