“Stripolis” u Zrenjaninu, po 14. put

Ovogodišnji četrnaesti po redu festival stripa „STRIPOLIS“ održaće se u Kulturnom centru Zrenjanina od 14. do 17. septembra. Na otvaranju se očekuju mnogobrojni gosti poput izdavača („Komiko“, System comics“, „Besna Kobila“, „Stalker“, „Forma B“, „Najkula“…) koji će svoja najnovija strip izdanja prodavati po nižim cenama, strip crtači koji će crtati za publiku, štamparija „Squeegee“ koja će raditi sito-štampu za posetioce na licu mesta, a biće tu i veliki izbor igračaka – kolekcionarskih figura, berza starih stripova kao i tradicionalni cosplay.

Ovogodišnji festival će se istaći kroz pokušaj da se spoji svet stripa sa savremenom i tradicionalnom tehnologijom. Na samom otvaranju, biće predstavljena multimedijalna interaktivna instalacija pod nazivom “Metroplex2022.2122”. Ova instalacija kombinuje audio i vizuelne efekte kako bi pružila posetiocima senzorno iskustvo inspirisano estetikom stripova. Kreatori ove kreativne instalacije su NKK (Novo Kulturno Naselje) i Dejan Ilić iz Novog Sada. Paralelno s tim, u galeriji Asocijacije likovnih umetnika Zrenjanina (ALUZ) će biti održana izložba tapiserija pod nazivom “Heroji svakodnevice”. Ove tapiserije su izrađene u tradicionalnom stilu tkanja u Ateljeu 61 iz Petrovaradina i inspirisane su stranicama i kadrovima stripova.

Svake godine organizatori se trude da pozovu kako poznate svetske autore, tako i lokalne umetnike, i ova godina neće biti izuzetak. Tokom trajanja festivala, posetioci će moći da uživaju u izložbama, okruglim stolovima, projekcijama, radionicama i diskusijama sa autorima stripova. Takođe, biće predstavljen i petnaesti broj časopisa “STRIPOLIS” sa više od 200 stranica, koji će doneti stripove čuvenog holandskog autora Te Tjong Kinga. Osim svega navedenog, posetioce očekuju i mnoga iznenađenja tokom festivala.