20.6 C
Zrenjanin
29.05.2024.
Naslovna stranicaVesti ZrenjaninUpis u katastar nepokretnosti je od sada skuplji

Upis u katastar nepokretnosti je od sada skuplji

Građani će biti odgovorni za troškove advokatske ili geodetske usluge. Tarifa za advokatsku pomoć iznosi tačno 24.750 dinara za podnošenje zahteva katastru.

European Top 44 Airplay chart

Od 4. novembra građani dokumentaciju i zahteve katastru podnose isključivo onlajn. Da biste to uradili potrebni su vam advokat i geodetska firma što uvećava troškove pored takse koja se plaća Republičkom geodetskom savezu (RGZ).

Za sve transakcije koje se tiču nepokretnosti, kao što su prodaja, poklanjanje ili nasleđivanje kuća, stanova ili zemljišta, javni beležnici elektronski šalju potrebnu dokumentaciju katastru, koji ima pet dana da je upiše. Ovo znači da građani više ne moraju ići na šaltere RGZ za razne usluge kao što su legalizacija, upisivanje vlasnika ili podnošenje žalbi, jer su sada dostupne online opcije.

Građani sada mogu obavljati niz poslova vezanih za katastar elektronskim putem, uključujući upis nekretnina, legalizaciju, dodavanje JMBG vlasnika i druge administrativne zadatke.

Da biste pristupili elektronskom šalteru, potrebno je da koristite profesionalne posrednike, kao što su advokati i geodetske organizacije. Od 4. novembra, svi zahtevi koji su ranije podnošeni na šalterima katastarskih službi će se isključivo dostavljati digitalno preko ovih profesionalnih korisnika.

Građani će biti odgovorni za troškove advokatske ili geodetske usluge. Tarifa za advokatsku pomoć iznosi tačno 24.750 dinara za podnošenje zahteva katastru, bez obzira na složenost postupka, bilo da se radi o jednostavnoj dopuni podataka ili komplikovanim administrativnim procedurama. Važno je napomenuti da se u praksi često može postići dogovor sa strankama, pa se u slučaju jednostavnih procedura ova tarifa može sniziti.

Građani će svakako imati dva troška – takse propisane za katastar i uslugu advokata ili geodetske organizacije, zavisno o osnovu za upis u katastar.

Advokati putem e-šaltera mogu podneti zahteve za različite promene u katastru nepokretnosti, uključujući promene u vlasništvu ili vrsti prava na nepokretnosti, upis različitih stvarnih i obligacionih prava, predbeležbu objekata u izgradnji, upis i brisanje hipoteke, kao i ispravke podataka. Ovo omogućava bržu i efikasniju obradu promena u katastru nepokretnosti.

Geodetske organizacije putem e-šaltera mogu podneti različite zahteve u katastaru nepokretnosti. To uključuje spajanje parcela, deobu parcela, projekte parcelacije/preparcelacije, promene podataka o objektima, uklanjanje objekata ili njihovih delova, ispravke grešaka u obnovi granica parcela, promene kućnih brojeva i druge administrativne postupke.

Troškovi zavise od vrste usluge koju geodetska organizacija obavlja u određenom slučaju.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI...

Vreme i kvalitet vazduha

Zrenjanin
clear sky
20.6 ° C
20.6 °
20.6 °
71 %
4.4kmh
6 %
Sre
25 °
Čet
26 °
Pet
24 °
Sub
28 °
Ned
26 °