20 C
Zrenjanin
12.06.2024.
Naslovna stranicaVesti ZrenjaninVesti iz Zrenjanina | 21. maj

Vesti iz Zrenjanina | 21. maj

European Top 44 Airplay chart

Ovo su vesti iz Zrenjanina za 21. maj:

Tribina o neuronauci u Zrenjaninu: „Moj učitelj majmun“

U četvrtak, 23. maja, u 19h, u Kulturnom centru Zrenjanina biće održana tribina pod nazivom „Moj učitelj majmun“. Predavanje će održati Jovana Maksić, neuronaučnica i primatološkinja, koja će predstaviti istraživanja primata i njihovih osobina, povezujući ove studije sa saznanjima iz neuronauke. Moderator tribine je Đorđo Prstojević, urednik programa.

O tribini:

Tema tribine je proučavanje primata – majmuna i njihovih karakteristika, slikovito prikazujući njihovu povezanost sa neuronaukom. U Srbiji se neuronauka uglavnom izučava u kontekstu neuromedicine i neurologije i nije zastupljena kao samostalna naučna disciplina. Jovana Maksić, mlada naučnica iz Zrenjanina, će govoriti o ovim temama. Ona je studirala na Njujorškom univerzitetu u Šangaju, završila master studije u Berlinu, a trenutno učestvuje u velikom naučnom projektu proučavanja primata na Malom ostrvu u Portoriku.

Pročitajte i Letnja stručna praksa – pozivaju se kompanije da se prijave

Izložba „Od autopisa do šahtova: vizuelna kinetika i urbani pejzaži“

U ponedeljak, 27. maja u Salonu Savremene galerije Zrenjanin u 12h, očekuje vas spektakularno otvaranje izložbe pod nazivom „Od autopisa do šahtova: vizuelna kinetika i urbani pejzaži“, koju potpisuje umetnik Nenad Lazić.

Ova izložba je spoj digitalnih grafika, poznatih kao autopisi, i ciklusa digitalnih fotografija koje prikazuju šahtove, oba jako bitna elementa urbanih pejzaža. Lazićeva genijalna kombinacija ovih elemenata stvara harmoničan spoj tehnologije i umetnosti koji istražuje živopisne dinamike savremenog života. Izložba nas vodi kroz fascinantno putovanje kroz urbani krajolik, otkrivajući lepotu i dinamiku svakodnevnog grada kroz prizmu vizuelne kinetike.

Debata o značaju prava na udruživanje 25. maja u Zrenjaninu

Građanski preokret, u partnerstvu s Beogradskom otvorenom školom i uz podršku Evropske unije, organizuje u Zrenjaninu Debatu o značaju prava na udruživanje. Uvodničari na debati biće izvršna direktorka European Fund for the Balkans, Aleksandra Tomanić, i izvršni direktor Biroa za društvena istraživanja BIRODI, Zoran Gavrilović. Debata će se održati u zrenjaninskom klubu ZONA društvenog dijaloga, na adresi Sarajlijina 2A, s početkom u 19h.

Nakon debate, povodom desetogodišnjice, Građanski preokret će dodeliti zahvalnice pojedincima i organizacijama koji su značajno doprineli njegovom radu i postignućima.

Debata25052024
MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI...

Vreme i kvalitet vazduha

Zrenjanin
overcast clouds
20 ° C
20 °
17.3 °
84 %
4.1kmh
98 %
Sre
19 °
Čet
25 °
Pet
24 °
Sub
27 °
Ned
29 °