Vesti Zrenjanin

Zrenjanin vesti | 18. jun

Pratite vesti iz Zrenjanina:

Radovi na zameni vodovodne mreže u Petefijevoj ulici

Zbog izvođenja radova na zameni vodovodne mreže u Petefijevoj ulici, u sredu, 19. juna, doći će do prekida vodosnabdevanja u ovoj i okolnim ulicama.

Tokom prve faze rekonstrukcije vodovodne mreže, koja obuhvata zamenu oko 20 kilometara cevi starih preko 50 godina i izgradnju isto toliko kilometara novih priključaka od mreže do objekata korisnika, JKP „Vodovod i kanalizacija“ Zrenjanin će u sredu, 19. juna, raditi u Petefijevoj ulici. Zbog tih radova, u periodu od 7.30h do 17h, vodosnabdevanje će biti prekinuto u sledećim ulicama: Petefijeva, Obilićeva, Saveznička, Slobodana Bursaća, Ive Lole Ribara od Petefijeve do magistrale, Cara Dušana od Savezničke do magistrale i u delu stare pijace.

Po završetku radova, voda će ponovo biti puštena u mrežu, nakon čega će vodosnabdevanje u pomenutim ulicama biti normalizovano.

JKP „Vodovod i kanalizacija“ Zrenjanin zahvaljuje se svim korisnicima koji će u sredu biti bez vode na strpljenju i razumevanju.

Koridori Srbije: Počinju istražni radovi na trasi auto-puta Beograd – Zrenjanin – Novi Sad

Koridori Srbije su najavili početak geodetskih i geotehničkih istražnih radova na trasi budućeg auto-puta Beograd – Zrenjanin – Novi Sad. Radovi će se odvijati u katastarskim opštinama Orlovat, Farkaždin, Perlez, Stajićevo, Ečka, Lukino Selo, Zrenjanin III, Zrenjanin I, Mužlja, Slovački Aradac i Srpski Aradac.

Projekat, koji se realizuje na osnovu ugovora sa Vladom Srbije i kineskom kompanijom China Shandong International Economic and Technical Cooperation Group, počeo je krajem prošle godine. Auto-put će imati ukupnu dužinu od 105,4 kilometra, sa projektovanom brzinom od 130 km/h, dok će poslednjih 5,5 kilometara biti brza saobraćajnica sa brzinom od 100 km/h.

Planirana je izgradnja četiri velika mosta, brojnih nadvožnjaka i podvožnjaka, kao i rehabilitacija postojeće mreže državnih puteva.

Izložba Alekse Čelebonovića u Narodnom muzeju

Izložba pod nazivom „Aleksa Čelebonović – Umetnost u prostoru i vremenu nastanka Umetničke kolonije Ečka“ biće svečano otvorena u ponedeljak, 24. juna, u podne u Salonu Savremene galerije Zrenjanin. Izložbu je organizovala Slavica Žarković, istoričarka umetnosti i viša kustoskinja galerije. Postavka će biti otvorena za posetioce do 30. avgusta, a ulaz je slobodan.

Na izložbi će biti prikazano 27 radova, uključujući pet slika Alekse Čelebonovića, kao i dela 13 umetnika s kojima je sarađivao. Čelebonović je bio čest gost Umetničke kolonije Ečka, gde je boravio šest puta, a njegov doprinos likovnoj kritici i umetnosti je značajan, uključujući pisanje predgovora za kataloge izložbi i osmišljavanje prve stalne postavke Savremene galerije Zrenjanin.

Aleksa Čelebonović, diplomac Pravnog fakulteta u Beogradu, posvetio se umetnosti i postao jedan od najznačajnijih likovnih kritičara. Njegovi tekstovi su i dalje relevantni, a pisao je za brojne domaće i strane publikacije. Takođe se bavio pedagoškim radom na Fakultetu primenjenih umetnosti i na Filozofskom fakultetu. Izložba ima za cilj da prikaže njegov kompleksan život i doprinos umetnosti, kao i da istraži osnove formiranja kolekcije Savremene galerije i mogućnosti njene buduće prezentacije.

Pročitajte i: Pojačana kontrola saobraćaja: Apel građanima za odgovorno ponašanje.

Povezani članci

Možda će vas zanimati:
Close
Back to top button