26.7 C
Zrenjanin
25.05.2024.
Naslovna stranicaVesti ZrenjaninZrenjanin vesti - pregled dnevnih novosti

Zrenjanin vesti – pregled dnevnih novosti

European Top 44 Airplay chart

Zrenjanin vesti – rubrika koja sve zanima. Od kulturnih manifestacija do aktuelnih vesti iz sporta možete pročitati ovde.

Najavljeno isključenje struje za petak 26. april

Za sutra je najavljeno isključenje struje u Lazarevu i Zlatici. Bez struje će ostati kompletna naseljena mesta u periodu od 7:30h do 13:30h.

Elektrodistribucija Zrenjanin može da uključi napajanje korisnika pre planiranog vremena ukoliko ranije završe radove.

U Narodnom muzeju se održava porodična uskršnja radionica

U subotu, 27. aprila, u Narodnom muzeju Zrenjanin očekuje vas porodično druženje na uskršnjoj radionici. Početak je u 10h i trajaće do 12h. Aleksandra Kurjak, muzejska edukatorka, vodiće vas kroz kreativni kutak gde ćete zajedno praviti uskršnje dekoracije i farbati jaja. Nije potrebno doneti mnogo – samo bar jedno tvrdo kuvano jaje. Broj mesta je ograničen, stoga vas molimo da svoje prijave za učešće pošaljete na imejl aleksandra.nmz@gmail.com.

uskrsnja radionica

„Spomen-park na Bagljašu – mesto tragične prošlosti i kontradiktorne stvarnosti“

U petak, 26. aprila, u 19h u Malom salonu Narodnog muzeja Zrenjanin, Dejan Vorgić, kustos i istoričar umetnosti iz zrenjaninskog muzeja, će održati predavanje pod nazivom „Spomen-park na Bagljašu – između tragične prošlosti i složene stvarnosti“.

Tokom predavanja, Vorgić će voditi prisutne kroz istoriju razvoja ovog lokaliteta, ističući kako je postao značajan simbol grada. Osvrnuće se na procese koji su doveli do formiranja današnjeg Spomen-parka na Bagljašu, naglašavajući kako je to postalo mesto koje obuhvata različite kontradikcije i složenosti. Poseban naglasak će biti na godini koja predstavlja 80. godišnjicu oslobođenja Zrenjanina, postavljajući pitanje da li se adekvatno čuva sećanje na nevine žrtve Drugog svetskog rata.

Spomenik zrtvama fasistickog terora razglednica 1974 1024x668 1

Koncertić Nove Barselone „Odakle dolazi muzika?“

U Savremenoj galeriji Zrenjanin će se u subotu, 27. aprila održati koncertić „Odakle dolazi muzika?“. Početak je u 12h. Program koji je namenjen najmlađima, a u kom uživaju i roditelji vodi Udruženje umetnika „Nova Barselona“.

Centar Perleza je utvrđen za prostorno kulturno-istorijsku celinu

Vlada Srbije donela je odluku koja je označila centar Perleza kao prostorno kulturno-istorijsku celinu, na osnovu preporuke Zavoda za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin.

Zavod naglašava da ova celina obuhvata bogatu istoriju sela Perlez od davnih vremena pa sve do danas. Perlez se ističe kontinuitetom svoje prisutnosti, posebno zbog svog položaja duž suvozemnih koridora, kao što je put Beograd – Temišvar. Ovaj položaj učinio je Perlez značajnim u mnogim istorijskim periodima, uključujući seobe naroda, bugarske pohode i otomanske najezde.

Raspored utakmica za vikend

Javna ustanova „Sportski objekti“ podelila je sa nama raspored utakmica za vikend i on izgleda ovako:

Evo rasporeda sportskih dešavanja u halama za vikend:

Petak, 26. april
Hala „Zvonimir Zvonko Vujin“

  • 19:30 – Rukomet: OŽRK Gradnulica protiv Halas Jožef (Ada)
    Kristalna dvorana
  • 20:00 – Rukomet: RK Proleter protiv Ub

Subota i nedelja, 27. i 28. april
Hala „Zvonimir Zvonko Vujin“

  • Mačevanje: Fence.rs Kup

Nedelja, 28. april
Kristalna dvorana

  • 10:00 – Tajlandski boks: Muaythai Serbia Open Kup
    Hala „Zvonimir Zvonko Vujin“
  • KMF SAS protiv Hram (Beograd), baraž (majstorica)

Ponedeljak, 29. april
Hala „Zvonimir Zvonko Vujin“

  • 20:00 – Rukomet: ORK Zrenjanin protiv Rume

Repertoar Narodnog pozorišta „Toša Jovanović“

Večeras, u četvrtak, 26. aprila na Veliku scenu će izaći „Ona“ u 20h. „Ona“ je zapravo Hana, a delo istražuje ženski identitet i krizu kroz koju prolazi tridesetogodišnja žena.

Sutra u 20h saznajte „Šta će biti sa svima nama“ u predstavi koja ispituje duboke emocije, dileme i nade čovečanstva kroz neobičan spoj umetnosti i stvarnosti.

U subotu vas očekuju dve predstave. Početak prve zakazan je za 11h i u pitanju je „Zvezda lutalica“. Iako je tema usamljenost, predstava je zabavna, u kojoj glavni lik Zvezdan traži prijatelje na Zemlji.

U 20h možete pogledati predstavu „Prs’o“, sigurno ćete se dobro nasmejati.

Pogledajte i program Kulturnog centra do 28. aprila.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI...

Vreme i kvalitet vazduha

Zrenjanin
broken clouds
26.7 ° C
26.7 °
26.2 °
45 %
5.5kmh
82 %
Sub
24 °
Ned
24 °
Pon
25 °
Uto
25 °
Sre
25 °