16.7 C
Zrenjanin
30.05.2024.
Naslovna stranicaŽivotKako preći sa brze mode na sporu?

Kako preći sa brze mode na sporu?

European Top 44 Airplay chart

„Brza moda“ je pojam koji je nastao krajem devedesetih zahvaljujući novinaru New York Times-a. Kako preći sa brze mode na sporu? Šta ovaj pojam označava? Jednostavno rečeno, brendovi koji rade po ovom principu kolekcije odeće izbacuju mnogo češće. Tako na primer umesto dve kolekcije godišnje, oni ih imaju deset. Zato je to brza moda. Zbog čega je važno zameniti je pročitajte u nastavku.

Zašto brza moda treba da bude „out“?

Da biste shvatili zašto brzu modu treba zameniti sporom, moramo početi od toga zašto je to važno. Brendovi brze mode proizvode česte mikrokolekcije sa jeftinim materijalima i niskim kvalitetom, težište je na kvantitetu umesto na kvalitetu. Proizvodnja se izmešta u zemlje sa jeftinom radnom snagom, što loše utiče na životnu sredinu zbog kratkog veka trajanja i generisanja otpada. Ovakav model podstiče stalnu kupovinu, što nije ekonomično za potrošače.

Šta je spora moda?

Spora moda je suprotnost brze mode. To je pristup modi koji se fokusira na kvalitet, trajnost i etičku proizvodnju. Ovaj pristup podrazumeva manje kolekcija visokokvalitetnih komada koji su dizajnirani da traju duže, izrađeni od održivih materijala i proizvedeni u etičkim uslovima. Spora moda promoviše svest o tome kako naše odluke o kupovini mogu uticati na životnu sredinu, radne uslove i održivost industrije mode.

brza moda 2

Kako preći sa brze mode na sporu?

Sada kada ste upoznati sa ova dva pojma razmotrite sledeće opcije:

Trajnost pre trendova

Pregledajte svoju garderobu i razmislite o komadima koje već posedujete. Razmislite o kvalitetu, materijalima, proizvodnji i koliko često nosite te komade. Odlučite se za zadržavanje visokokvalitetnih, klasičnih komada koji će trajati duže i koji mogu da se kombinuju na različite načine.

Kupujte svesno

Kada kupujete, kupujte s(a)vesno. Da li vam se ta jakna zaista sviđa i da li vam je potrebna, ili vas samo mami cena? Razmislite o potrebi za svakim komadom i pokušajte da izbegnete impulsivne kupovine.

Ne morate da kupite baš sve

Da li ste ikada razmišljali o iznajmljivanju haljine ili druge odeće? Zašto biste izdvojili veliku sumu novca za nešto što nećete dovoljno puta upotrebiti da bi se isplatilo? Danas postoji sve više ovakvih opcija. Takođe su i second hand radnje dobra opcija. Iz „druge ruke“ možete dobiti dobre i očuvane komade, možda čak i nenošene. Da ne spominjemo po koliko puta nižoj ceni, a tamo se može pronaći pravo blago. Luksuzni brendovi se neretko mogu naći na ofingerima, kao i druge stvari „spore mode.

Domaća proizvodnja i ručni rad

Razmislite o podržavanju lokalnih brendova koji se fokusiraju na domaću proizvodnju i ručni rad. Ovi brendovi često nude visokokvalitetne komade koji su proizvedeni sa pažnjom prema detaljima i etičkim principima. Podržavanjem lokalne proizvodnje takođe doprinosite ekonomiji vaše zajednice.

Možda će vas zanimati i Ovo su navike mentalno jakih ljudi.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI...

Vreme i kvalitet vazduha

Zrenjanin
clear sky
16.7 ° C
16.7 °
16.7 °
83 %
1.1kmh
8 %
Čet
16 °
Pet
24 °
Sub
28 °
Ned
25 °
Pon
27 °