8K televizori – vrede li tih para?

Kupovina televizora je opterećujuće iskustvo: ogroman broj modela u kombinaciji sa različitim načinima opisa sličnih tehnologija (OLED naspram QLED, microLED naspram miniLED) dovoljan je da vam dođe da ga ni ne kupite, a kada tu još ubacimo i upoređivanje rezolucija, i sva zvona i praporce koje nude smart varijante, sve to ume da bude veoma opterećujuće. Jedna od najvažnijih odluka koju ćete verovatno doneti u vezi sa televizorom odnosi se na kvalitet slike. Ukoliko ste skromnijeg budžeta, to znači – ono što možete da priuštite. Ali, ukoliko ne želite da televizor nosite obližnjem majstoru samo jedan dan nakon isteka garancije, morate da skupite malo veću sumu. Trenutno, najbolji izbor znače 4K i 8K paneli. 4K je sada već standard, a 8k napredniji (da, čitaj i dosta skuplji) izbor, međutim, da li je baš tako i da li uopšte vredi uzeti 8K televizor? Za neke vredi – ali još uvek ne za svakoga.

8k tv cr

Kada prvi put pogledate neki film, ili utakmicu u 8K kvalitetu, sadržaj je zaista zadivljujuć. Autor teksta je na žalost isti imao prilike da pogleda samo u prodavnici dok je tražio jeftin usisivač, ali osećaj je nešto najbliže onome biti-u-filmu; bio sam apsolutno zapanjen detaljima i dimenzijama toliko piksela kompresovanih na tako malom prostoru. Radi se o otprilike 33 miliona piksela, u poređenju s približno 8,3 miliona piksela na 4K televizorima, i daleko manje na običnim panelima.

Kada sam video snimak kamina u 8K, bio sam, priznajem, veoma prijatno iznenađen trodimenzionalnim izgledom, što se najbolje dalo videti jer je 4K televizor stojao odmah pored. Jednostavno, od 8K ispadaju oči, pa ako bi se još upario sa solidnim 5.1 ozvučenjem, mislim da bi svaki film bio film gde glavnu sporednu ulogu igram ja, gledalac. Međutim, postoji jedan mali problem – 8K sadržaj izgleda neverovatno, ali trenutno ga jednostavno nema dovoljno.

8k 4

8K sadržaj polako stiže, ali polako

Još neko vreme će većina sadržaja koje gledate imati maksimum rezoluciju od 4K. Međutim, postoje neki naznake da će sve više biti 8K sadržaja.

Samsung i Warner Brothers Discovery nedavno su najavili da će se udružiti s filmskim studijima kako bi napravili trejlere za filmove u 8K, što ima smisla s obzirom na njihovo ulaganje u 8K televizore. Japan ima posvećen sportski kanal u 8K. TCL televizori imaju posvećeni kanal visoke definicije s 4K i 8K videima pod nazivom The Explorers. Čak i pametni telefoni polako uvode podršku snimanja video snimaka u 8K, gde prednjači Samsung. Dakle, iako polako, postoji ulaganje u stvaranje ovog sadržaja. Ali, još smo u ranoj fazi.

8K televizori čine stari sadržaj iznenađujuće dobrim

Dobra vest je da 8K televizori ne trebaju 8K sadržaj da bi zablistali, zahvaljujući skaliranju, što iznenađujuće dobro funkcioniše.

Kada gledate sadržaj niže rezolucije od vašeg televizora (na primer, film od 720p, 1080p ili 4K na 8K televizoru), vaš televizor mora da uveća sliku kako bi stvarno ispunio ekran. Ako bi prikazao video u njegovoj izvornoj rezoluciji, videli biste malu verziju snima okruženu crnim prostorom, budući da vaš televizor ima mnogo više piksela od videa. Da bi to postigao, vaš televizor „dodaje“ dodatne piksele na osnovu videa, zaključujući koje podatke novi pikseli trebaju koristiti za popunjavanje ekrana – tako se vrši „skaliranje“.

8K tv 2

Televizori s 8K rezolucijom posebno su opremljeni procesorima koji koriste mašinsko učenje kako bi odredili kako popuniti te piksele za glatke rezultate koji se suprotstavljaju pikselizaciji. AI modeli su obučeni da razumeju kako bi trebalo da izgledaju TV emisije i mogu primeniti tu logiku na starije sadržaje. Prema ličnom iskustvu, to dobro funkcioniše.

Naravno, što je manje piksela koje treba nadoknaditi, to će bolje snimak izgledati. Nemojte očekivati da će 720p i 1080p sadržaji izgledati kao da su snimljeni u 4K ili 8K. Ono što me je iznenadilo je koliko su potpuno normalno izgledali na 8K televizoru, s puno više detalja nego što je verovatno bilo prisutno u izvornom snimku. Naravno, nisu svi 8K televizori isti. Svaki će imati različito osvetlenje, kontrast i algoritme za upscaling. Budući da 8K televizori predstavljaju visoku tehnologiju kućnih televizora, obično dobijate najnovije i najbolje verzije upscaling tehnologije.

8K televizori više i nisu tako nova stvar

Narodna mudrost je da ne treba kupovati najnoviji ili najskuplji model bilo čega, već treba izabrati malo stariji model koji je dobro testiran i ima nižu cenu.

Iako ima istine u tome, dobra vest je da svake godine ima sve više 8K televizora, a cene su već sada u blagom padu. Osim toga, iskreno, nisu svi modeli dramatično skuplji od nekih 4K televizora, čak postoji i preklapanje cena. U trenutku pisanja ovog teksta, LG OLED65C21LA 4K ultra televizor koštao je oko 230.000 dinara, a po istoj ceni mogao se naći i LG 65QNED963PA 8K HDR.

Naravno, možda vam ultra visoka rezolucija nije toliko bitna, i to je u redu. Mnogo faktora ulazi u donošenje velike kupovine poput ove, najviše cena, ali ako se trenutna tendecija u kretanju cena nastavi, 8K više neće biti (baš toliki) bauk za budžet.

Da sumiramo – 8K je pogodnost, ali nema žurbe za nabavkom. Prema mom iskustvu, gledanje 8K sadržaja apsolutno je fascinantno i fantastično, ali jednostavno ga nema dovoljno da bih ulazio u obligaciju plaćanja 24 mesečne rate od minimum stotinak evra. Ako niste baš očajni da gledate Olimpijske igre u 8K, sačekajte do kraja ove godine da vidite kuda će se kretati cene. U međuvremenu, visokokvalitetni 4K televizor pružiće vam svu pametnu funkcionalnost, svetlinu, kontrast i sjajnu 4K rezoluciju za dostupan sadržaj, po (nešto) nižoj ceni.

Pročitajte još i 10 najboljih kućnih SMART uređaja sa AliExpresa!