Naslovna stranicaZrenjaninZR VestiAkcije dobrovoljnog davanja krvi u januaru

Akcije dobrovoljnog davanja krvi u januaru

Svi zainteresovani biće u prilici već sutra (13. januara) da dobrovoljno doniraju krv.

European Top 44 Airplay chart

Crveni krst Zrenjanin za tekući mesec ima u planu da realizuje još ukupno tri akcije dobrovoljnog davanja krvi. Prva će se održati već sutra, 13. januara, u prostorijama Mesne zajednice na Bagljašu.

Preostale dve akcije su planirane za 20. januar, takođe u prostorijama MZ “Bagljaš”, i 26. januar kada će ekipe Crvenog krsta i Zavoda za transfuziju biti stacionirane u MZ “Žarko Zrenjanin”.

Dobrovoljni davalac krvi može biti svaka osoba koja je starosti između 18 i 65 godina, dobrog je opšteg stanja i fizičkog zdravlja, i ima više od 50kg. Takođe, ukoliko je u pitanju redovan davalac mora se voditi računa o vremenskom periodu koji je prošao od poslednjeg davanja – za žene je dozvoljeni interval 4 meseca, a za muškarce 3 meseca.

Važno je da se napomene i to da osobe koje su se vakcinisale protiv virusa korona mogu dobrovoljno donirati svoju krv.

Ukoliko je primljena Moderna, Pfizer ili SinoVac vakcina nema potrebe za odlaganjem doborovoljnog davanja krvi. Ipak, nešto je drugačija situacija kada su u pitanju osobe koje su primilie AstraZeneca, Sputnik V ili Janssen vakcine – one treba da sačekaju dve nedelje od dana imunizacije.

Davanje krvi je korisno, osim za bolesnike koji primaju transfuzijom krv, i za same davaoce. Pored osećaja zadovoljstva koji se budi u čoveku nakon što je svesno učinio dobro delo – krv od jedne osobe može da spasi ili poboljša kvalitet najmanje jednoj, a nekada čak i trima osobama. Takođe, dobrovoljim davanjem krvi se stimuliše koštana srž da proizvodi nove krvne ćelije. Na ovaj način se poboljšava cirkulacija i smanjuje se rizik od infarkta.

Krv nema alternativu. Ako do sada niste – možda je nova godina pravi trenutak da postanete redovan dobrovoljni davalac krvi.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI...

Vreme i kvalitet vazduha

Zrenjanin
overcast clouds
13.9 ° C
13.9 °
12.3 °
55 %
2.4kmh
100 %
Sun
14 °
Mon
15 °
Tue
18 °
Wed
16 °
Thu
15 °