Hrana i piće

Cezar pasta – recept koji spaja najbolje od salate i testenine

Ako ste ikada poželeli da spojite dve stvari koje najviše volite – kremastu pastu i omiljenu Cezar salatu – onda je Cezar pasta pravo jelo za vas. Savršen balans između laganog i zasitnog, klasičnog i modernog, ovo jelo osvaja i one koji inače ne posežu često za testeninom. A u ovoj verziji – tu je i hrskava slaninica, jer znamo da sve postaje bolje kad zapevuši iz tiganja.

Cezar salata – od legendarnog porekla do inspiracije za pastu

Iako ime zvuči rimski carski, Cezar salata zapravo potiče iz Meksika. Kreirao ju je italijanski kuvar Cezar Kardini 1924. godine u Tijuhani. Originalni recept bio je jednostavan: zelena salata, krutoni, parmezan i preliv sa limunom, belim lukom, maslinovim uljem i Worchester sosom. Bez piletine, bez slanine – ali to se kasnije promenilo.

U modernim verzijama salate dodaje se i piletina, a slanina je obavezna. Kada se sve to prenese u svet testenine – dobijamo kremastu, slasnu i izdašnu pileću Cezar pastu zbog koje kreće voda na usta.

Recept za pileću Cezar pastu

Ova količina će biti dovoljna za 4 osobe.

Potrebni sastojci:

Za pastu:

  • 400 g penne testenine (ili fusilli, farfalle)
  • 400 g pilećeg filea
  • 100 g slanine (najbolje tanko sečene, dimljene)
  • So i biber po ukusu
  • 30 g maslaca

Za sos:

  • 150 ml pavlake za kuvanje
  • 100 ml majoneza
  • 50 g rendanog parmezana
  • 2 kašike limunovog soka
  • 1 kašičica Worchester sosa (ili soja sos kao zamena)
  • 1 čen belog luka (sitno seckan ili izgnječen)
  • 1/2 kašičice senfa

Za dodatak:

  • 40 g krutona (kupovni ili domaći)
  • 10 listova zelene salate
  • Po želji: listići peršuna ili dodatni parmezan za serviranje (može i oba!)

Priprema:

Za početak, skuvajte testeninu u slanoj vodi, a nakon što je skuvate, obavezno sačuvajte malo te vode jer će vam kasnije možda zatrebati da razredite sos. Dok se testenina kuva, posvetite se piletini. Operite pileći file, posolite, pobiberite i ispecite ga na malo maslaca dok ne postane lepe zlatno-smeđe boje. Kad je gotov, iseckajte ga na trake ili kockice.

Sledeći korak je priprema slanine. U suvom tiganju je pržite dok ne postane hrskava, a potom je stavite na papirne ubruse da upije višak masnoće. Kad se ohladi, izlomite je na male komadiće.

Sada dolazimo do sosa. U posebnoj posudi pomešajte pavlaku, majonez, limunov sok, parmezan, Worchester sos, beli luk i senf. Dobro promešajte dok se svi sastojci ne sjedine u glatku smesu.

Kad su svi sastojci spremni, vratite testeninu u šerpu, dodajte pripremljeni sos, piletinu i polovinu slaninice. Sve kratko promešajte na tihoj vatri, pazeći da se dobro sjedini. Ako vam se čini da je previše gusto, slobodno dodajte malo vode od testenine.

cezar pasta

Na kraju, ubacite seckanu zelenu salatu, a prilikom serviranja dodajte ostatak slaninice i krutone. Za kraj, možete posuti još malo parmezana po vrhu. I to je to!

Kako napraviti krutone?

Domaći krutoni su jednostavni za pripremu i savršen su dodatak svakoj pasti. Da biste ih napravili, isecite hleb na male kockice, najbolje od starijeg hleba, jer će bolje upijati začine i masnoću. U posudi pomešajte maslinovo ulje, so, biber i suve začine po želji, kao što su origano ili beli luk u prahu, a možete dodati i malo parmezana za dodatni ukus. Kockice hleba stavite na pleh i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 10-15 minuta, povremeno ih okrećući, dok ne postanu zlatno-smeđi i hrskavi. Nakon što se ohlade, možete ih odmah dodati u pastu ili ih čuvati u hermetički zatvorenoj posudi za kasniju upotrebu.

Saveti za savršenu Cezar pastu

Za ovu pastu, obavezno koristite hrskavu slaninu – ona mora da „puca“ pod zubima! Samo tako će dodati pravu teksturu i bogatstvo ukusa. Ako želite, možete čak koristiti piletinu sa roštilja, što je odlična zamena, posebno ako imate ostatke. Samo je isecite na male komadiće i dodajte u finalnom koraku.

Što se tiče krutona, dodajte ih na samom kraju, neposredno pre nego što poslužite. Na taj način će ostati hrskavi i dodati divan kontrast teksturi cele jela.

Varijacije recepta

Ako želite lakšu varijantu ove pileće Cezar paste, možete izostaviti majonez i koristiti više pavlake, uz kašičicu maslinovog ulja za glatku teksturu.

Za one koji ne jedu piletinu, vegetarijanci mogu lako da zamene meso sa grilovanim tofujem, pečurkama ili čak paniranim patlidžanom – svaka od ovih opcija daje odličan ukus i teksturu.

Ako ste na bezglutenskoj ishrani, jednostavno zamenite običnu testeninu sa bezglutenskom i obavezno proverite deklaracije svih ostalih sastojaka, kako biste bili sigurni da su u skladu sa vašom ishranom.

Koliko može da stoji?

Idealna je kad se servira odmah, dok su slanina i krutoni još hrskavi. Ali ako preostane, može da stoji do dva dana u frižideru – samo krutone i dodatak slaninice čuvajte odvojeno pa dodajte prilikom podgrevanja.

Pročitajte još i: Kaserola na 3 načina – prilagodite je svom ukusu!

Pratite nas i na Instagram i Facebook profilu.

Povezani članci

Back to top button