Čili kon karne

Sastojci:

  • kilogram junetine, svinjetine, divljači i/ili bilo koja kombinacija i količina ove tri vrste mesa
  • dve-tri kašike svinjske masti (ili loja po izboru, ukusu i mogućnosti)
  • 3 crna luka srednje veličine
  • 6 čena belog luka, sitno iseckan
  • 1 litra vode
  • po ukusu sveže ljute paprike, po mogućstvu više vrsta
  • suva, tucana ljuta paprika
  • kašičica kima, mlevenog
  • kašika origana
  • so, biber

Originalni chili con carne je paprikaš napravljen od različitih vrsta mesa – govedine, svinjetine i divljači – koja se kuva sa cenim i belim lukom na niskoj temperaturi najmanje nekoliko sati i bogato se začinjava različitim vrstama ljutih paprika. Danas većina recepata sadrži dodatne sastojke, od veoma popularnih paradajza i pasulja do nekonvencionalnih kao što su kakao, pivo i pa čak i med. Ovo jelo je obično posuto rendanim sirom ili kiselom pavlakom i služi se sa prilozima kao što su kukuruzni hleb, tortilje i tortilja čips.

Priprema:

Meso isecite na sitne kockice, ili ga sameljite zajedno i izmešajte. Zatim posolite meso i u velikom loncu brzo ga propržite na masti. Zatim dodajte crni i i beli luk i dinstajte dok ne postane providan i mekan. Zatim sipajte vodu i ostavite da provri.

Pripremite papričice tako što ćete ih preseći na pola i kašikom sastrugati semenke koje su najveći izvor ljutine. Paprike zatim veoma sitno iseckati, ili samleti.

Dodajte samlevene čilije, origano, samleveno seme kima, mlevenu ljutu papriku i so u lonac i ostavite da se krčka ne tihoj vatri naredna dva sata.

Kada se završi krčkanje, ukoliko želite, uklonite masnoću sa površine.

Ako želite, dodajte crni pasulj uz jelo i poslužite posebno, uz kukuruzni hleb, tortilje ili kukuruzni čips.