16.7 C
Zrenjanin
30.05.2024.
Naslovna stranicaProjektiZR SportKlub planinara "Zrenjanin"

Klub planinara „Zrenjanin“

Zrenjanin ima vrlo aktivan klub planinara. O njihim aktivnostima i lepotama planinarenja razgovarali smo sa Aleksandrom Todorov, načelnicom kluba.

Klub planinara Zrenjanin postoji već 72 godine i trenutno ima oko 200 članova. Jedini je planinarski klub u Zrenjaninu. Klub ima predsednika, zamenika predsednika, sekretara koji obavlja administrativne poslove i načelnika kluba planinara. Sve što se obavlja u klubu je volonterski.

Koje vrednosti prezentujete kao najvažnije?

Vrednosti koje su u prvom planu su boravak u prirodi, druženje i fizička aktivnost. Danas se živi brzim tempom, a planinarenje je idealan način da se to nadoknadi. Postoje celodnevni i višednevni izleti tokom kojih se planinari druže i istražuju.

Kako motivišete nove članove da vam se priključe?

Novi članovi uglavnom dolaze na sopstvenu inicijativu, ili na preporuku bliskih ljudi. Klub propagira planinarenje u školama i poziva ljude na akcije, ali dosta je ljudi koji još uvek ne znaju da Zrenjanin ima klub planinara.

Zašto je dobro baviti se planinarenjem i koji su benefiti bavljenja ovom aktivnošću?

Aleksandra Todorov, načelnica kluba planinara kaže da planinarenje pruža boravak u prirodi, u šumama i da je lepo slobodno vreme provoditi u takvom okruženju. Ali ne samo to, otkrivate nova mesta i svoje mogućnosti kao i planinarske veštine. Neke od planinarskih disciplina su pešačenje u prirodi, planinarenje, planinarska orijentacija, planinsko trčanje, visokogorstvo, alpinizam…

IMG 6449

Kako finansirate svoje aktivnosti?

U klubu planinara svako sebe finansira. Za planinarenje se kaže da je skup sport jer vam je potrebna adekvatna oprema, pre svega zbog sopstvene bezbednosti. Ne morate se baviti planinarenjem profesionalno niti imati skupu i profesionalnu opremu. Dovoljno je da imate volju i pešačite u prirodi. To možete i sa decom. Izdvojte jedan vikend za ovakvu avanturu i sigurno ćete želeti opet – zaključuje Aleksandra.

Ovaj sadržaj je sufinansiran iz Budžeta Grada Zrenjanina.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove Grada Zrenjanina, koji je dodelio sredstva.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI...