16.7 C
Zrenjanin
30.05.2024.
Naslovna stranicaŽivotSvet tehnikeCrni petak i sajber pretnje

Crni petak i sajber pretnje

Crni petak stiže, a sa njim i razne prevare...

European Top 44 Airplay chart

Crni petak je dan koji označava početak sezone prazničnih kupovina.Nastao je u SAD. Naziv „Crni petak“ potiče od prakse vođenja knjiga u crveno i crno, pri čemu se crvenom bojom označavala gubitak, a crnom dobitak. Obeležava se poslednjeg petka u novembru.

Ovaj dan postao je globalni fenomen, a mnoge zemlje, uključujući i Srbiju, sada učestvuju u ovom šoping ludilu. Ljudi često koriste priliku da kupe praznične poklone, tehničke uređaje, odeću i mnoge druge proizvode po povoljnim cenama. Onlajn i fizičke prodavnice pripremaju se za gužve, a potrošači često prate veb stranice i reklame kako bi uhvatili najbolje ponude.

Ove godine zabeleženo je preko 13 miliona fišing napada povezanih sa e-prodavnicama, gde prevaranti imitiraju popularne platforme za kupovinu, luksuzne brendove i prodavnice elektronike.

Prevare i fišing postaju sve češći mehanizmi za ostvarivanje profita. Od oktobra, primećen je trostruki porast domena koji koriste fraze poput „crni petak“, nudeći prividne prodavnice ili verodostojne kopije stvarnih onlajn platformi. Jedna uobičajena šema uključuje fiktivne radnje gde korisnici plaćaju proizvode koji im nikada ne stignu. Druga taktika obuhvata krađu podataka sa kreditnih kartica, pri čemu prevaranti postepeno povlače novac i prazne račune žrtava. Luksuzni brendovi su posebno popularni među prevarantima, privlačeći ljude ponudama kopija Apple proizvoda i usluga tokom Crnog petka.

kese

Kako se zaštiti?

Kako ne biste imali ovakve probleme, proveravajte mejlove i linkove, pažljivo proverite adrese e-prodavnica, zaštitite uređaje bezbednosnim rešenjima, proverite recenzije pre kupovine od nepoznate kompanije, i redovno pratite bankovne izvode kako biste otkrili nepravilnosti na vreme. Ako vam neko traži da slikate prednju i zadnju stranu kartice, ne radite to jer je u pitanju prevara. Pazite gde klikćete!

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI...

Vreme i kvalitet vazduha

Zrenjanin
clear sky
16.7 ° C
16.7 °
16.7 °
83 %
1.1kmh
8 %
Čet
16 °
Pet
24 °
Sub
28 °
Ned
25 °
Pon
27 °