Hrana i piće

Ekspres lonac: ovih 6 stvari nemojte nikada kuvati!

Kuvanje u ekspres loncu je zaista postalo pravi hit u mnogim domaćinstvima. Brzina i efikasnost ovog uređaja su neosporni, ali kao i kod svakog kuhinjskog aparata, postoji nekoliko smernica kojih treba da se pridržavate kako biste obezbedili sigurnost, ali i da jelo koje spremate bude kvalitetno i ukusno. Iako se ekspres lonac odlično snalazi sa mnogim vrstama jela, postoje određene namirnice koje nisu najbolje za kuvanje pod visokim pritiskom.

Jaja u ljusci

Jaja su često u centru pažnje kada je reč o brzom obroku, bilo da ih kuvate za doručak, pripremate salate ili ih koristite za razne vrste jela. Međutim, korišćenje ekspres lonca za kuvanje jaja u ljusci može izazvati veće komplikacije nego što ste zamislili. Zbog visokog pritiska u loncu, ljuske jaja mogu lako naprsnuti. Kad se to desi, unutrašnji sadržaj jajeta izlazi i može izazvati pravi nered u loncu, zbog čega ćete morati da čistite unutrašnjost lonca, a osim toga, jaja mogu izgubiti svoju teksturu i postati neprijatna za konzumiranje. Na klasičan način, kuvanje jaja u običnom loncu ili korišćenje kuvalice za jaja daje mnogo bolji rezultat i sigurno neće izazvati probleme.

Testenina

Testenina je jedan od najjednostavnijih sastojaka u mnogim jelima i zahteva samo nekoliko minuta kuvanja. Međutim, u ekspres loncu, situacija može biti potpuno drugačija. Testenina se brzo skuva, a pod visokim pritiskom može da postane kašasta, lepljiva i previše mekana, što potpuno menja njen ukus i teksturu. Ako želite da vaša testenina bude savršena, najbolje je da je kuvate kao i do sad. Dodajte vodu, malo soli i pažljivo pratite vreme kuvanja kako biste postigli savršen rezultat.

Mlečni proizvodi

Mlečni proizvodi, kao što su mleko, pavlaka i sirevi, zahtevaju pažljivo kuvanje jer su skloni sagorevanju, posebno kada se izlažu visokoj temperaturi i pritisku. Mleko je vrlo osetljivo na temperaturu i lako može da prekipi i pobegne iz lonca. Takođe, pavlaka i sir mogu da izgube svoju kremastu teksturu ili čak da se „odvoje“, što uzrokuje da jelo postane neprijatno za jelo. Mnogi kuvari preporučuju da mlečne proizvode dodate na kraju procesa kuvanja, ili da ih kuvate na slaboj temperaturi kako biste sačuvali njihovu kvalitet i bogatstvo ukusa. Umesto ekspres lonca, koristite klasične posude za kuvanje kada pripremate jela sa mlečnim proizvodima.

Riba

Riba je jedna od najosetljivijih namirnica kada je reč o pripremi hrane. Zbog svoje meke strukture, brzo se kuva i lako može da izgubi svoju teksturu ako se nepravilno pripremi. Spremanje ribe u ekspres loncu možda zvuči kao brza opcija, ali rezultat često nije baš sjajan. Zbog visokog pritiska, riba može da se raspadne i postane kašasta, a može izgubiti i sočnost jer se previše tečnosti iscedi iz mesa. Na kraju, umesto sočnog fileta, dobijete nešto što više liči na riblju paštetu nego na pravo jelo. Ako želite da sačuvate njen puni ukus i finu teksturu, bolje je da je ispečete u rerni, bacite na roštilj ili pržite – tako će ostati baš kako treba!

Pržena hrana

Prženje hrane u ekspres loncu može izazvati nekoliko problema. Pre nego što odlučite da koristite ekspres lonac za prženje, imajte na umu da ovo nije bezbedna opcija. Ulje u ekspres loncu lako može da se zapali zbog visokih temperatura, što može izazvati ozbiljan požar. Takođe, ulje može da prska iz lonca, uzrokujući ozbiljan nered. Ako odlučite da pržite, koristite duboki tiganj ili šerpu u kojoj možete kontrolisati temperaturu ulja i obezbediti sigurnost u kuhinji. Prženje hrane pod visokim pritiskom može da ošteti vaš ekspres lonac i da stvori nepotrebne rizike u kuhinji.

Voće

Voće je, s druge strane, još jedna namirnica koja može izazvati nesreću u ekspres loncu. Iako možda želite da skuvate voće za džem ili kompot, visok pritisak može dovesti do preteranog raspadanja voća. Voće brzo gubi svoju teksturu, a visok nivo prirodnih šećera može izazvati karamelizaciju, što može dovesti do sagorevanja i promena u ukusu. Umesto ekspres lonca, voće možete kuvati na klasičan način, u običnom loncu sa laganim mešanjem, što će omogućiti da se sačuva prirodno bogatstvo okusa i tekstura. Voće je osetljivo na prekomerno kuvanje, a u ekspres loncu to lako može postati problem.

Kuvanje više jela u ekspres loncu

Zamislite situaciju: želite da pripremite pečenje sa krompirom i šargarepom u ekspres loncu, jer mislite da će sve stati u jedan lonac i brzo biti gotovo. Međutim, ovo je često greška. Iako može da se čini kao praktičan način da sve bude spremno u jednom loncu, svaka namirnica zahteva svoje specifično vreme kuvanja. Meso, na primer, treba više vremena da se skuva, dok povrće brzo postane prekuvano. Na kraju, pečenje može biti suvo, dok krompir i šargarepa postanu previše meki i gnjecavi. Bolje je da kuvate ove namirnice odvojeno kako biste obezbedili da svaka od njih bude savršeno skuvana i zadrži svoju prirodnu teksturu.

Kuvanje torti u ekspres loncu

Mnogi se odlučuju da u ekspres loncu pripreme tortu, misleći da je to brz način da dobiju ukusan kolač. Međutim, važno je shvatiti da ekspres lonac ne peče tortu na isti način kao obična rerna. Umesto pečenja, u ekspres loncu se vrši parenje, što znači da ćete dobiti vlažan biskvit koji nije sličan tradicionalnoj torti. Nema hrskave korice, niti onih sočnih ivica koje svi vole kod pečenih kolača. Ovaj vlažan biskvit može odgovarati receptima poput pudinga od hleba, ali ako želite tradicionalni kolač sa lepršavom teksturom, najbolje je da koristite rernu.

Konzerviranje hrane u ekspres loncu

Konzerviranje hrane u ekspres loncu može zvučati kao dobra ideja, ali to zapravo nije preporučljivo. Iako se pritisak koristi za konzerviranje u klasičnom ekspres loncu, moderni ekspres lonci poput Instant Pota nisu dizajnirani za ovu vrstu kuvarskih procedura. Konzerviranje zahteva precizno praćenje temperature i vremena kuvanja kako bi se obezbedilo sigurno hermetičko zatvaranje i sprečilo razvijanje bakterija. U ekspres loncu teško je kontrolisati temperaturu sa potrebnom preciznošću, što može dovesti do lošeg konzerviranja i eventualnog rasta štetnih mikroorganizama. Ako želite da konzervirate hranu, mnogo je bolje koristiti pravi ekspres lonac za pasterizaciju. Iako neki moderni modeli ekspres lonaca imaju opciju sterilizacije, koja je korisna za čišćenje tegle ili bebi flašica, to nije isto kao konzerviranje hrane.

Iako je ekspres lonac izuzetno koristan za pripremu mnogih jela, važno je da budete svesni namirnica koje nisu pogodne za kuvanje u njemu kako biste obezbedili sigurno i kvalitetno kuvanje, ali i krov nad glavom.

Kad ste već tu, jeste li već probali da kuvate u plastičnoj kesi?

Povezani članci

Back to top button