22.2 C
Zrenjanin
26.05.2024.
Naslovna stranicaŽivotHrana i pićeFrižider - jedna od gorućih tema ovih dana

Frižider – jedna od gorućih tema ovih dana

Ipak, ovde je priča o nečemu drugom što se može pronaći u frižideru. Delimo u nastavku teksta savete za čuvanje namirnica u rashladnom uređaju.

European Top 44 Airplay chart

Jaja, mleko, jogurt – ubacujete pravo u vrata, baš kao i kečap i majonez. Piće na gornju policu, voće i povrće u fioku. Sir – gde se nađe mesto, a meso (ako se ne sprema danas) pravac zamrzivač. Većina ljudi funkcioniše po ovom principu kada je raspoređivanje namirnica u frižideru u pitanju. Nešto od ovoga je ispravno, a nešto bi ipak valjalo menjati. Pa hajde da vidimo gde grešimo, a šta radimo ispravno.

Mlečni proizvodi

Mlecni proizvodi
Photo by Towfiqu barbhuiya on Unsplash

Mleko, jogurt, pavlaka, jaja – iako nas nekako vuče sama ruka, zapravo nikako ne treba držati u vratima! Iako je kod veći situacija upravo takva… Proizvodi ovog tipa se vrlo lako i brzo kvare, posebno kada se stavljaju u frižider načeti, i zato im je najbolja pozicija u dubini frižidera. Jer u vrtima zbog samog otvaranja-zatvaranja je temperatura vrlo nestabilna. Jedino je, recimo, kačkavalj izuzetak – njemu ne smeta da stoji čak ni u vratima frižidera. i tamo može da boravi dosta dugo.

Meso i riba

Meso i riba
Photo by Food Photographer David Fedulov on Unsplash

Meso je vrlo specifična i kvarljiva namirnica. Takođe, koliko će zadržati svežinu zavisi i od same vrste mesa, ali i od načina sečenja. Ono što je važno na prvom mestu napomenuti – i ribi i mesu je potrebna prilično niska temperatura. Prema mišljenju stručnjaka – ako se već ne stavljaju u frižider, onda je najidealnija pozicija najniža polica. Živinsko meso u frižideru može da stoji do dva dana, crveno meso i do 10 dana, dok je mleveno meso prihvatljivo za konzumaciju iz frižidera prva dva dana. Riba kada je očišćena i usoljena u frižideru može da se zadrži najduže dva dana.

Voće i povrće

Voce i povrce
Photo by Ello on Unsplash

Prvo i prvo – citruse nikada ne treba držati u frižideru, posebno ne u plastičnoj kesi. Ostalo voće i povrće je dobrodošlo u rashladnom uređaju, i to je posebno voljeno kada stoji u fioci. Ipak, bilo bi dobro razdvojiti različite vrste voća i povrća u posebnim činijama. Na primer, jabuka i kajsija se neće baš slagati ako budu stajale tik jedna do druge. Baš kao ni breskve i kruške. Takođe, još jedan veoma bitan savet – i voće i povrće se u frižider ubacuje neoprano i neoljušteno.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI...

Vreme i kvalitet vazduha

Zrenjanin
broken clouds
22.2 ° C
22.2 °
19 °
51 %
7.1kmh
79 %
Ned
25 °
Pon
26 °
Uto
24 °
Sre
24 °
Čet
25 °