Hrana i piće

Hleb – kako ga pravilno zamrznuti

Hleb vrlo brzo može da se ubuđavi i ubajati, ali pravilno skladištenje može u velikoj meri sprečava te probleme. Ne, ne govorim o odlaganju vašeg hleba u simpatične drvene ili plastične kutije za hleb. Iako one stvaraju korisne prepreke, recimo ako imate mačku koja voli ugljene hidrate, one nisu korisne na sprečavanju formiranja kolonija buđi. Kutije za hleb na radnoj površini su zgodne, ukoliko se hleb brzo pojede, ali najbolja kutija za čuvanje hleba je – zamrzivač.

hleb pocetak

Sačuvajte mu oblik

Na sreću, mnoge namirnice se dobro čuvaju u zamrzivaču. Na nesreću, to ume da napravi od zamrzivača klovnovski automobil (kao moj). Na žalost, nikada se nisam pozabavio klasifikacijom i odvajanjem stvari u njemu, pa ima zbunjujuće i pomalo alarmantne količine stvari naguranih unutra, a ipak uvek mesta za još. To može biti problematično za delikatan oblik mekog hleba.

Pošto je hleb napravljen od mnogih malih, prelepih raspoređenih vazdušnih džepova, oblik se lako može zgnječiti. Ako ga nagurate sa ostatkom stvari, smrznut će se u tom zgnječenom obliku i ostati takav čak i kada ga odmrznete.

Napravite kućicu svom hlebu

Ukoliko želite da zamrzavate helb, trebalo bi da napravite određeno mesto za njega u svom zamrzivaču. Za to će najbolje poslužiti plastična kutija. Za nepravilno oblikovane hlebove, čvrsto ih zamotajte i stavite u široku plastičnu posudu koja staje na gornju policu zamrzivača.

hleb macka

Sprečite oštećenja hrane zbog smrzavanja

Zamrzivač jeste blagoslov za čuvanje hrane i efikasno smanjuje procenat bačene hrane u domaćinstvu, ali postoji kompromis: opekotine od niskih temperatura. Dok je vaša hrana sigurna od rasta buđi izazvanog vlagom, tzv. opekotine od zamrzivača mogu se desiti bilo čemu što stavite unutra, dokle god sadrži vlagu, a to uključuje i hleb.

Verovatno ste to već videli. Pronađete komad piletine ili krmenadlu koja je stajala u zamrzivaču, odmotate ih i nađete osušeno meso unutra. Hleb izgleda bledo i suvo, jer su se kristali leda sakupili na površini ili unutar kese za skladištenje. Ovo je rezultat sublimacije, kada led direktno prelazi u vodenu paru. Zamrzivač održava suvo, hladno okruženje a led sublimira u pokušaju da se izjednači sa pritiskom vazduha u zamrzivaču.

Tehnički je bezbedno jesti hranu zahvaćenu opekotinama od zamrzivača, ali neće biti baš prijatno iskustvo, što, jelte, pobija celu svrhu jedenja. Da biste sprečili opekotine od zamrzivača, minimizirajte izloženost hrane suvom, cirkulišućem vazduhu zamrzivača. Aluminijumska ili streč folija, kao i neke kese sa zatvaračem su porozne ili se lako cepaju i nisu zaista hermetičke.

Ako vam se često dešava da hrana dobije opekotine od zamrzivača, investirajte u sigurne hermetičke posude, kese koje su pogodne za zamrzivač (obično deblje od drugih) ili pokušajte sa dupliranjem.

hleb kraj

Pomaže i eliminisanje vazduha unutar posude kad god je to moguće. Iako to nije izvodljivo sa čvrstim materijalima, možete to učiniti sa kesama za zamrzivač. Čuvajte iseckanu parčad za sendviče u istoj kesi u kojoj su kupljeni, nežno istisnite sav vazduh, vežite je i stavite u jednu od onih posuda za skladištenje. Ovo može biti posebno korisno ako imate naviku da držite vekne i ostale testaste proizvode u zamrzivaču mesecima. Kada vaša vekna bude sigurno smeštena u svom novom zamrznutom kraljevstvu, moći ćete da je odmrznete i tostirate po želji, bez brige o buđavim parčadima.

Pročitajte još i Namirnice koje traju skoro večno!

Povezani članci

Back to top button