Hrana i pićeŽivot

Jeste li probali sir od dunja?!

Neki zapisi kažu da je ovo najstarija vojvođanska poslastica.

Sir i dunja – komibinacija koja bi sigurno mogla da bude zanimljiva ljubiteljima egzotičnih i ne tako običnih ukusa. Ipak, u pitanju je ipak nešto malo drugačije. Stara vojvođanska poslastica kitnikez, čiji naziv potiče od nemačke reči quittenkäs odnosno u prevodu – sir od dunja. Evo i o čemu se radi.

Istorija kaže da je ovo najstariji vojvođanski slatkiš, jer je kod nas stigao direktno sa dvora Marije Terezije. U pitanju je zapravo čvrsti žele, koji može jako dugo da stoji – napravite jednu pozamašnu turu i može da vam se nađe pri ruci kad god biste da se zasladite tokom cele zime.

Pripema ove poslastice je, prema nekim navodima, opisana po prvi put u jednom rimskom kuvaru, pa se dolazi do zaključka da je nastala možda još u petom veku.

Poenta čitave pripreme je – strpljenje i ljubav. Dugo kuvanje dovodi do neodoljivog ukusa i mirisa ovog slatkiša. Prvo se skuvaju same dunje tako da mogu da se izblendiraju. Zatim se u njih dodaje šećer, pa polagano, sa drvenom varjačom se meša dok se ne zgusne dovoljno. Neko u smesu ubaci i malo narendane kore limuna, a na kraju se dodaju seckani orasi, pa se sve to prelije u tepsiju.

Pravi recept kaže – smesa treba da odstoji oko dva dana, kako bi se fino isušila i stegla, kako bi što lepše i što lakše mogla da se seče.

Da li biste mogli da čekate dva dana? ;)

Povezani članci

Ostavite odgovor

Back to top button