Mak spada u najstarije gajene biljke na svetu – bio je poznat još u kamenom i bronzanom dobu, staroj Grčkoj, Rimu i Egiptu! U pitanju je lekovita biljka, koja se sve manje može naći u vojvođanskim baštama.
U kasno proleće ih krase rozi ili ljubičasti cvetovi maka, a zrnca koja se kriju u njima u sebi nose šezedestak ulja i masnih kiselina koji se koriste u ishrani. Zastupljena je u skoro svim kuhinjama širom sveta. Najstariji zapisi o njegovoj upotrebi potiču iz Mesopotamije, gde jek korišćen u medicinske svrhe.
U jedan gram stane 3300 komada zrna maka. Izuzetno su bogate nezasićenim masnim kiselinama, kao što su omega šest, a i mnoštvo minerala se krije u njima. Izdvojićemo jod, mangan, magnezijum, cink, kalijum i bakar. Mak sadrži i vitamine grupe B, oksalatne i amorfne alkaloide, a uz fermente, poboljšavaju rad organa za varenje.
U našem parčetu sveta kada se spomene mak, prva asocijacija je većini- štrudla sa makom ili čak i rezanci s makom. Ta dva jela se najstrožije povezuju sa vojvođanskom trpezom, a pretpostavlja se da su zapravo stigli sa habzburzima – poznato je da je na Bečkom dvoru študla sa makom bila jedna od najcenjenijih poslastica.
Ukoliko želite da probate autentičan ukus makovnjače, ispod imate recept za pripremu i kore – i fila od maka. Prijatno!

Za testo za štrudlu je potrebno tri jaja, pola litra mleka, jedna kašika masti koju savremene domaćice zamene puterom, 20 grama svežeg kvasca i jedan kilogram brašna. Fil se priprema od 200 gr maka, pola litra mleka i šećera po ukusu, ne manje od pet kašika.
Prvo se u malo toplog mleka razmuti kvasac. Dok on „kisne“ belanca se umute sa šećerom, dodaju žumanca prethodno umućena sa masti (puterom). U smesu se ulije podignut kvasac, polako dodaje brašno i mesi dok se ne dobije glatko testo koje se ne lepi za ruke. Umešeno se namaže uljem i ostavi da nadođe. Dok se testo diže, skuvaju se mleko, mak i šećer i ostave da se ohlade.
Naraslo testo se podeli u četiri loptice i svaka se rastanji na koru debljine pola santimetra, filuje makom i urola u štrudlu. One se slože u pleh, premažu uljem i izbodu viljuškom da u pečenju ne bi pukle. Peče se na umerenoj temperaturi oko 40 minuta. Gotove se pospu šećerom u prahu.