Hrana i piće

Mak u domaćoj kuhinji – malena zrna donose jak organizam

Štrudle ili rezanci sa makom? Podjednako je ukusno, a i zdravo.

Mak spada u najstarije gajene biljke na svetu – bio je poznat još u kamenom i bronzanom dobu, staroj Grčkoj, Rimu i Egiptu! U pitanju je lekovita biljka, koja se sve manje može naći u vojvođanskim baštama.

U kasno proleće ih krase rozi ili ljubičasti cvetovi maka, a zrnca koja se kriju u njima u sebi nose šezedestak ulja i masnih kiselina koji se koriste u ishrani. Zastupljena je u skoro svim kuhinjama širom sveta. Najstariji zapisi o njegovoj upotrebi potiču iz Mesopotamije, gde jek korišćen u medicinske svrhe.

U jedan gram stane 3300 komada zrna maka. Izuzetno su bogate nezasićenim masnim kiselinama, kao što su omega šest, a i mnoštvo minerala se krije u njima. Izdvojićemo jod, mangan, magnezijum, cink, kalijum i bakar. Mak sadrži i vitamine grupe B, oksalatne i amorfne alkaloide, a uz fermente, poboljšavaju rad organa za varenje.

U našem parčetu sveta kada se spomene mak, prva asocijacija je većini- štrudla sa makom ili čak i rezanci s makom. Ta dva jela se najstrožije povezuju sa vojvođanskom trpezom, a pretpostavlja se da su zapravo stigli sa habzburzima – poznato je da je na Bečkom dvoru študla sa makom bila jedna od najcenjenijih poslastica.

Ukoliko želite da probate autentičan ukus makovnjače, ispod imate recept za pripremu i kore – i fila od maka. Prijatno!

poppy seed cake 1325185
Photo by Peter Aknai from FreeImages

Za testo za štrudlu je potrebno tri jaja, pola litra mleka, jedna kašika masti koju savremene domaćice zamene puterom, 20 grama svežeg kvasca i jedan kilogram brašna. Fil se priprema od 200 gr maka, pola litra mleka i šećera po ukusu, ne manje od pet kašika.

Prvo se u malo toplog mleka razmuti kvasac. Dok on „kisne“ belanca se umute sa šećerom, dodaju žumanca prethodno umućena sa masti (puterom). U smesu se ulije podignut kvasac, polako dodaje brašno i mesi dok se ne dobije glatko testo koje se ne lepi za ruke. Umešeno se namaže uljem i ostavi da nadođe. Dok se testo diže, skuvaju se mleko, mak i šećer i ostave da se ohlade.

Naraslo testo se podeli u četiri loptice i svaka se rastanji na koru debljine pola santimetra, filuje makom i urola u štrudlu. One se slože u pleh, premažu uljem i izbodu viljuškom da u pečenju ne bi pukle. Peče se na umerenoj temperaturi oko 40 minuta. Gotove se pospu šećerom u prahu.

Povezani članci

Ostavite odgovor

Back to top button