Hrana i piće

Rinflajš, ali pravi

Rinflajš, odnosno u originalu Rindfleisch tj goveđe (juneće) meso, stiglo je u Vojvodinu sa austrougarskom kulinarskom kulturom, i od tada je nezaobilazni deo nedeljnog ručka. Kuvano meso, kuvano povrće, sos od paradajza i rena – ima li ko može ovome odoleti? Naravno, zbog cene i dostupnosti, piletina, guščetina, pačetina i ostala kuvanju podobna a pristupačnija mesa zamenila su govedinu, ali se Vojvođanima i ostatku države koja je primila ovaj specijalitet na svoju trpezu imena hunflajš, gensflajš i entflajš nešto nisu dala skotrljati sa jezika :)

Dakle, da bi rinflajš bio pravi, mora imati govedine, kuvanog povrća i soseve, ali najbolje oko svege je što uopše nije težak za spremanje.

Za supu vam je potrebno:

1kg (može i manje) nekog od prethodno navedenog mesa

4 manje ili 2 veće šargarepe

1 veći crni luk

Lišće peršuna

1 čen belog luka (ili po ukusu)

4-5 zrna bibera

Lovora po ukusu

2 litre vode

Rinflajš - priprema nedeljnog ručka

Za sos od paradajza:

1 kašika brašna

1 čen belog luka

3dl paradajz-soka

List peršuna

So, biber i šećer po ukusu

Za sos od rena:

1 ren (ili 3-4 kašike već izrendanog)

3-4 kašike pavlake

So

rinflajs 2 1

Meso se kuva sa povrćem na laganoj vatri sve dok ne omekša. Kada sve omekša, procediti supu u odvojeni lonac pa zakuvati domaće rezance ili griz knedle.

Meso staviti na tanjir uz seckano povrće iz supe.

Oguliti ren, sitno izrendati, posoliti i pomešati sa 2–3 kašike kisele pavlake.

sos od rena

Što se sosa od paradajza tiče, na ulju propržiti tanko seckani čen belog luka i jednu kašiku brašna, mešati kratko na laganoj vatri da samo malo požuti, ali pazite da ne pregori. Sipajte 3 dl soka od paradajza i mešajte da ne bude grudvica. Ako je sok od paradajza gust, dodajte malo vode, zatim soli i bibera, malo šećera i seckano lišće peršuna. Kako dodatak, sos se može poslužiti i sa pireom od krompira. Sos od paradajza se, ako je ikako moguće, priprema od domaćeg kuvanog soka od paradajza. O tome kako da ga pripremite sami, čitajte u ovom članku: Domaći kuvani sok od paradajza

paradajz sos

*Naravno, lepota vojvođanske kuhinje je ta što je spoj kuhinja svih naroda koji su i koji još uvek obitavaju u ovim krajevima, tako da svako „pravo“ i „originalno“ jelo uvek može biti obogaćeno sa nekim dodatkom :)

Istorijski koreni: Od carskog stola do porodične tradicije

Priča o rinflajšu zapravo je priča o kulturnom nasleđu Austrougarske monarhije. Jelo koje u Vojvodini s ponosom zovemo rinflajš direktan je potomak čuvenog bečkog specijaliteta Tafelspitz. U prevodu, Tafelspitz označava najkvalitetniji, zadnji deo junećeg buta, ali je vremenom postao sinonim za celo jelo – kuvanu govedinu u supi. Ovaj specijalitet bio je omiljeno jelo cara Franje Josifa I. Sačuvani zapisi kažu da car gotovo da nije mogao da zamisli dan bez svoje kuvane govedine, servirane sa sosom od jabuke i rena (Apfelkren) ili vlasca. Njegova popularnost na dvoru brzo se proširila među plemstvom i građanskim porodicama širom monarhije, postavši simbol prefinjene, ali okrepljujuće bečke kuhinje.

Dolazak u Vojvodinu i simbol nedeljnog ručka

Širenjem uticaja monarhije, Tafelspitz je stigao i u naše krajeve. U Vojvodini, multikulturalnoj sredini koja je oduvek lako usvajala najbolje iz drugih kultura, jelo je oberučke prihvaćeno. Ime je prilagođeno i nastalo je od nemačke reči Rindfleisch (goveđe meso). Međutim, ovde je rinflajš dobio novu dimenziju – postao je kamen temeljac nedeljnog porodičnog okupljanja. Dok je u Beču bio deo visoke kuhinje, u Panonskoj niziji je postao simbol zajedništva i blagostanja. Kompletna filozofija ručka „sve iz jednog lonca“, gde se prvo jede bistra supa, zatim glavno jelo od mesa i povrća uz nezaobilazne sosove poput paradajz sosa, sosa od mirođije ili višanja, učinila je rinflajš ritualom koji spaja generacije i čuva duh starih vremena.

Tako rinflajš nije samo jelo, već čitavo iskustvo – putovanje kroz vreme koje na nepcu oživljava slike starih kuvara, mirise bakinih kuhinja i zvuk veselog razgovora oko nedeljnog stola. Pripremiti ga po ovom starom receptu znači ne samo nahraniti porodicu, već i preneti deo istorije, sačuvati kulinarsko nasleđe i stvoriti nove uspomene za generacije koje dolaze. U svojoj jednostavnosti, rinflajš ostaje jedan od najsnažnijih simbola doma.

Povezani članci

Back to top button