Rinflajš, ali pravi
Rinflajš, odnosno u originalu Rindfleisch tj goveđe/juneće meso, stiglo je u Vojvodinu sa Austrougarskom kulinarskom kulturom, i od tada je nezaobilazni deo nedeljnog ručka. Kuvano meso, kuvano povrće, sos od paradajza i rena – ima li ko može ovome odoleti? Naravno, zbog cene i dostupnosti, piletina, guščetina, pačetina i ostala kuvanju podobna a pristupačnija mesa zamenila su govedinu, ali se Vojvođanima i ostatku države koja je primila ovaj specijalitet na svoju trpezu imena hunflajš, gensflajš i entflajš nešto nisu dala skotrljati sa jezika :)
Dakle, da bi rinflajš bio pravi, mora imati govedine, kuvanog povrća i soseve, ali najbolje oko svege je što uopše nije težak za spremanje.
Za supu vam je potrebno:
1kg (može i manje) nekog od prethodno navedenog mesa
4 manje ili 2 veće šargarepe
1 veći crni luk
Lišće peršuna
1 čen belog luka (ili po ukusu)
4-5 zrna bibera
Lovora po ukusu
2 litre vode
Za sos od paradajza:
1 kašika brašna
1 čen belog luka
3dl paradajz-soka
List peršuna
So, biber i šećer po ukusu
Za sos od rena:
1 ren (ili 3-4 kašike već izrendanog)
3-4 kašike pavlake
So
Meso se kuva sa povrćem na laganoj vatri sve dok ne omekša. Kada sve omekša, procediti supu u odvojeni lonac pa zakuvati domaće rezance ili griz knedle.
Meso staviti na tanjir uz seckano povrće iz supe.
Oguliti ren, sitno izrendati, posoliti i pomešati sa 2–3 kašike kisele pavlake.
Što se sosa od paradajza tiče, na ulju propržiti tanko seckani čen belog luka i jednu kašiku brašna, mešati kratko na laganoj vatri da samo malo požuti, ali pazite da ne pregori. Sipajte 3 dl soka od paradajza i mešajte da ne bude grudvica. Ako je sok od paradajza gust, dodajte malo vode, zatim soli i bibera, malo šećera i seckano lišće peršuna. Kako dodatak, sos se može poslužiti i sa pireom od krompira.
*Naravno, lepota vojvođanske kuhinje je ta što je spoj kuhinja svih naroda koji su i koji još uvek obitavaju u ovim krajevima, tako da svako „pravo“ i „originalno“ jelo uvek može biti obogaćeno sa nekim dodatkom :)
Pročitajte još i krmenadle u umaku!