„Nešto na kašiku“, ali bez mesa – SATARAŠ
Ovo jelo ima svoju varijaciju u svakoj državi Istočne Evrope.
Kada vam se jede „nešto na kašiku“, ali biste da izbegnete meso, teško dinstanje luka- sataraš je dobar izbor.
Čorbasto jelo od povrća koje se u manje-više sličim oblicima može naći i u svim okolnim zemljama, zapravo se veoma jednostavno pravi i zaista je lagano za želudac.
U vojvođanski sataraš, dovoljno je da imate nekoliko svežih paprika i paradajz, crni i beli luk, so, biber, malo ulja i voda. Najpre se isecka luk i beli luk, pa se proprži na ulju ili čak i na masti- tako se nekad radilo. Možete dodati i malo brašna, ali ne mora. Iseckano povrće se dodaje sledeće, a onda možete po izboru dodati i malo pasiranog paradajza ili samo običnu vodu. Za kraj ostaju začini, koje kada dodamo smanjujemo vatru i ostavljamo sataraš da se krčka.
Sve zemlje balkana, kao i Austrija, Češka i Poljska imaju svoje varijacije ove čorbice i u svakoj od njih je ovo jelo prilično popularno.
Ko je prvi smislio ili čiji je najbolji su pitanja koja se ni ne trudimo da postavljamo, a kamoli da odgovorimo. Bitno je da svi podjednako uživamo u jelu- kako god ga zvali. :)