25.8 C
Zrenjanin
22.09.2023.
Naslovna stranicaZabavaZanimljivoDan Republike, koji više to nije

Dan Republike, koji više to nije

29. novembar kao sećanje na prošla vremena

European Top 44 Airplay chart

29. novembar… datum- podsetnik na neka prošla vremena, mnogima budi sećanja i osećaj nostalgije. Dan Republike se slavio širom SFRJ i to sve do 2002. godine.

Punih 59 godina se slavio ovaj datum, i evo sada već 19 godina je ukinut praznik. Uprkos tome, jugonostalgičari obeležavaju i danas. I to je s razlogom, jer kada se slavio- slavilo se sa pompom!

Dan Republike bio je poslednji od ukupno pet državnih praznika koji su se obeležavali u SFRj. Praznovalo se dva dana, organizovale su se svečanosti, akademije, počasni plotuni, đaci su dobijali čuvene pionirske marame, a neretko se dodeljivalo i ordenje. Radnici su uglavnom koristili ove dane za kraća putovanja ili za povratak do rodnih sela. Te su se prilike koristile i za klanje svinja i pripremu zimnice- otuda i asocijacija tih aktivnosti uz ovaj datum.

U manjim sredinama, ovaj datum je budio osećanje nekog mini-dočeka nove godine. Uglavnom je u to vreme već krenuo sneg da paducka, a kada su se svinje klale- uglavnom bi se cela porodica okupila u domaćinstvu- neretko i cela ulica! Palila se vatra, dok se u vazduhu ocrtavao dah… pekli se čvarci, pravile se razne đekonije, pilo se da se bi se ugrejali- i stvarale se uspomene za ceo život. Taj osećaj zajedništva i lepih, gotovo bezbrižnih dana, je ono čega se jugonostalgičari sećaju i što im nedostaje.

Istorijski značaj Dana Republike je zapravo u tome, što obeležava dan kada je održano Drugo zasedanje AVNOJ-a, 29. novembra 1943. godine u Jajcu.

2001. je bila poslednja godina kada je ovaj praznik obeležen neradno… danas, Srbija ima četiri državna praznika. To su Nova godina (1. i 2. januar), Sretenje- Dan Državnosti Srbije (15. i 16. februara), Praznik rada (1. i 2. maj) i Dan primirja u Prvom svetskom ratu (11. novembra).

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI...

Vreme i kvalitet vazduha

Zrenjanin
scattered clouds
25.8 ° C
25.8 °
25.8 °
46 %
6.8kmh
47 %
Fri
33 °
Sat
33 °
Sun
20 °
Mon
28 °
Tue
29 °