Na prevaru prvi u Kini! (Wham!)

Menadžer dua Wham! uskratio Queen za veliku čast

Wham! – legendarni duo koji je krasio top liste, radijski etar i zidove soba tinejdžera, svoju svetsku slavu na dalekom Istoku stekao je jednim trikom njihovog menadžera. Godina je 1985. i tadašnji predsednik Narodne Republike Kine Li Šianian, koji je konačno otvorio granice države i pustio da vetar sa zapada duva preko Zida, dao je odrešene ruke svojim ministrima kulture da izaberu koji će bend sa Zapada, po prvi put u istoriji NRK svirati na njihovom tlu, i izbor se suzio na neke od najpopularnijih izvođača Velike Britanije.

Wham, ili Queen?

Međutim, iako su pro-zapadne reforme započete nekoliko godina ranije, kineski državni vrh činili su ljudi još uvek prilično konzervativnih stavova, sa čime je bio upoznat Sajmon Nejpjer, tada menadžer dua Wham! koji je rešio da po svaku cenu svoja dva pulena, Endrua Ridžlija i Džordža Majkla pošalje tamo. Sajmon se poslužio prepredenim trikom – odštampao je dva pamfleta, jedan sa duom Wham! i jedan sa bendom Queen, i oba poslao ministrima kulture Kine.

U Wham! pamfletu bile su slike dva fina i kulturna momka iz srednje radničke klase koji svojim izgledom ulivaju poverenje, u drugom… pa… Fredi Merkjuri u svoj svojoj slavi šljaštavih jednodelnih spandeksica sa dubokim prednjim i zadnjim izrezom, šminkom i ostalim kostimima po kojima je njegov scenski nastup bio poznat.

Kinezi su, očekivano, izabrali Wham!

Njihova turneja trajala je 10 dana, prvi nastup imali su u Pekinškoj Dvorani sportova pred 12.000 ljudi, svi koncerti koje će održati biće besplatni, ali publicitet koji su Džordž i Endru stekli ovim bio je neprocenjiv.
Fredi Merkjuri na žalost neće nikada videti Kinu, a bend Queen će svoj prvi nastup tamo imati tek 29. septembra 2016. sa Adamom Lamberom za mikrofonom.

Wham Kina pamflet

Pročitajte još i The KLF – Zapalili scenu, i zapalili milion funti!