Najbolja čokoladna torta na svetu

Čokoladna torta, mmmmmm!

Može biti kremasta, bogata ili dekadentna – i obično je sve tri odjednom. Čokoladna torta, u svim svojim oblicima, postoji od Japana preko Mađarske pa do Brazila i nazad. Bez obzira na stil, čokoladna torta nudi poznati ukus u svim varijantama, tako da čak i da odete na kraj sveta, možete pojesti parče koje će vas podsetiti na dom.

Evo nekih najinteresantnijih verzija čokoladnih torti iz celog sveta.

Amandine cokoladna torta

Čokoladna torta Amandine (Rumunija)

Ove rumunske čokoladne torte staju na dlan, i ne ostaju tu vrlo dugo. Biskvit, koji se ponekad prvo natopi rumom, punjen je karamelom i kremom od čokolade ili badema, a gornji deo preliven je svilenkastom čokoladnom fondan glazurom. Verovatno ćete videti amandinu izloženu u izlozima većine poslastičarnica u Rumuniji, i preporuka autora teksta je da ni slučajno ne propustite da je probate.

Kladkaka cokoladna torta

Čokoladna torta Kladkaka (Švedska)

Ova „teška“ torta je jedna od najpopularnijih u Švedskoj. Slično kao „brauni“ i kladkaka, što u prevodu znači „lepljivi kolač“ je spolja hrskava a iznutra meke i sočna, a posipa se šećerom u prahu, i često je namerno potpecivaju kako bi centar ostao sočan i nedopečen. Deo je tradicionalnog švedskog običaja „fika“ gde se sa prijateljima i kolegama pored ovog kolača ispija čaj.

Torta Caprese cokoladna torta

Čokoladna torta Caprese (Italija)

Nastala ja ostrvu Kapri, ova torta je veoma slična pređašnjoj kladkaka torti, sa jednom razlikom – za spremanje kaprese ne koristi se brašno, a u nju se dodaju bademi i lešnici. Ko je prvi spremio ovu tortu i odakle ona na Kapriju, nije poznato, ali postoji lokalna legenda koja kaže da je kuvar koji ju je spremao, u žurbi, zaboravio da stavi brašno.

Nama cokoladna torta

Nama čokolada (Japan)

Možda nama po nečijem mišljenju ne može da spada u kolače, već deserte, jer se nama pravi od čokoladnog ganaš krema, koji se uglavnom koristi za prelivanje torti, ili kao nadev za različite vrste kolača, ali posut kakao prahom, isečen u kocke i stavljen u kalupe, malo ko će kada ga jednom proba razmišljati da li je u pitanju torta, kolač, desert ili slatkiš, već će tražiti parče više. Nama se pojavila u Japanu tek sredinom osamdesetih godina prošlog veka, i verovatno je inspirisana švajcarskom linijom čokolada Pava de Geneva.

Dobos torta cokoladna

Doboš torta (Mađarska)

Mnoge tanke kriške torte obložene čokoladnim puter kremom, a na vrhu sloj hrskave karamelne glazure – doboš torta, jedna od najpopularnijih u ovim krajevima. Slojevi torte se ne mogu iseći iz jednog velikog komada jer svaki mora da se peče posebno.

Ime je dobila po svom pronalazaču, Jožefu C. Dobošu, kuvaru poslastičaru iz Budimpešte koji je smislio recept 1885. Torta je ubrzo postala omiljena kod cara Franca Jozefa I od Austro-Ugarske, što je izazvalo eksploziju njene popularnosti. Doboš je odbio da otkrije recept, čak ga je nosi sa sobom na turneji po Evropi. Na kraju, Doboš je popustio i poklonio svoj recept Budimpeštanskoj industrijskoj komori konditora i proizvođača medenjaka kada je otišao u penziju ranih 1900-ih.

Chocotorta cokoladna torta

Chocotorta (Argentina)

Dečiji rođendani u Argentini ne mogu se zamisliti bez ove torte. Dekadentna kreacija se pravi slojevima čokoladnih keksića natopljenih kafom ili čokoladnim mlekom između još više slojeva dulce de leche krema i krem sira, tj „quesso crema“. Poslastica je toliko mekana i gnjecava da se može jesti kašikom bez problema. Ova čuvena čokoladna torta je relativno nova kreacija, jer ju je smilila 1982. Marite Mabraganja, koja je radila za reklamnu agenciju, kao način da istovremeno promoviše dva svoja klijenta: firme koje su proizvodile krem sir i čokoladne keksiće.

Sacher cokoladna torta

Sachertorte (Austrija)

Legendarna Bečka poslastica, zaher tortu možete pronaći u skoro svakom tamošnjem kafiću.

Torta je kreacija poslastičara po imenu Franc Zaher. Prema legendi, Zaher je napravio tortu 1832. godine na zahtev princa Klemensa fon Meterniha. Pošto je glavni kuvar bio bolestan, tada tek 16-godišnji pomoćni kuvar, Zaher je džem od kajsija u slojevima stavio između kriški čokoladnog biskvita, a zatim prelio tortu bogatom crnom čokoladom. Njegov sin Eduard Saher je na kraju osnovao hotel „Sacher“, koji se još uvek može pohvaliti „Originalnom Sacher tortom“. Jedan od najstarijih bečkih kafića, Demel Patisserie, kupio je prava za reprodukciju originalnog recepta. Ta verzija uključuje sloj džema od kajsija direktno ispod preliva od čokoladne glazure na torti.