Naslovna stranicaŽivotHrana i pićeKako i kad je nastala danas svima omiljena čokoladna torta?

Kako i kad je nastala danas svima omiljena čokoladna torta?

Danas poznat ukus nekada je bio rezervisan samo za viši stalež.

European Top 44 Airplay chart

Istorija čokoladne torte vodi nas nazad do 1764. godone. To je bila godina kada je dr James Baker otkrio kako da napravi čokoladu. Probao je da izmrvi kakao zrna sa dva masivna mlinska kamena. I uspelo mu je!

Napravio je zapravo kako prah, koji je sam po sebi pomalo i gorak. Kasnijim eksperimentisanjem je uspeo da stvori smesu koja je danas jedna od najomiljnijih ukusa na svetu- klasična čokolada.

U narednim decenijama svetski poznati kuvari i poslastičari pokušali su da uključe ovu namirnicu u kuhinju svojih gazdi. Kad su torte u pitanju, najpre su se pojavile čokoladne torte – ali sa komadićima čokolade.

foto: pure julia from unsplash

Ona glatka, kremasta. čokoladna torta stiže ipak malo kasnije. U 19. veku pre svega u Francuskoj i Austriji, kuhinjski majstori smišljali su čokoladne deserte koji su bili dostupni samo višem staležu.

Tek u 20. veku je cena kakaa postala pristupačnija, samim tim i čokoladu su prvi put mogli da probaju „obični građani“.

Jedan vek kasnije, čokoladu imamo svuda oko nas- od omiljenih poslastica za mališane u vidu kinder čokoladica, imamo i klasične bananice, kao i poznate svetske i domaće brendove, čije proizvode možemo vrlo lako i naći i dopustiti sebi da kupimo u prodavnicama.

Čokoladne torte prave i domaćice, sada već uz silne recepte sa dostupnim sastojcima, ali neretko možemo i počastiti sebe odlaskom do najbliže poslastičarnice po parče omiljene nam čokoladne torte.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI...

Vreme i kvalitet vazduha

Zrenjanin
overcast clouds
15.1 ° C
15.1 °
15.1 °
57 %
10.2kmh
100 %
Tue
16 °
Wed
15 °
Thu
13 °
Fri
18 °
Sat
20 °