Hrana i pićeŽivot

Duša na tacni: 3 jesenja recepta koja greju bolje od bilo kog ćebeta

Postoji tačno određeni trenutak kada jesen prestane da bude pozadina za lepe slike i postane stvarnost. To je obično neko sivo, prohladno popodne, poput ovog današnjeg, kada shvatite da vam nedostaje jedan sloj odeće i da je vašoj duši hitno potrebno nešto… toplo.

Ne govorimo o radijatoru. Govorimo o onoj vrsti toplote koja dolazi iznutra, koja miriše na cimet, pečene jabuke i nostalgiju. Govorimo o hrani koja grli.

Kada se dani skrate, a temperature padnu, naša kuhinja postaje epicentar udobnosti. Ona je alhemijska laboratorija u kojoj se jednostavni jesenji plodovi pretvaraju u čistu, hrskavu radost i u napitke koji momentalno popravljaju raspoloženje.

Zaboravite na komplikovane tehnike i egzotične sastojke. Jesenja magija je u jednostavnosti. Zato smo za vas izdvojili tri fundamentalna jesenja recepta koja svako može da napravi. Ovo nije samo hrana; ovo je prva pomoć za jesenju setu.

1. Njegovo veličanstvo ‘Krambl’: Brzi kolač od jabuka

Zaboravite na kore, filove i višesatno mućenje. Ako postoji desert koji je stvoren za lenja, prohladna popodneva, to je „krambl“ ili drobljenac od jabuka. To je savršen spoj toplog, sočnog, karamelizovanog voća i hrskavog, puterastog pokrivača od testa. A miris dok se peče? To je aromaterapija.

Šta vam je potrebno:

  • Za voće:
    • 4-5 većih jabuka (idealno neke kiselije sorte, npr. Greni Smit, ali poslužiće bilo koje)
    • 1 kašika šećera (može i smanji, po ukusu)
    • 1 puna kašičica cimeta
    • Sok od pola limuna (da jabuke ne potamne)
  • Za hrskavi pokrivač (Krambl):
    • 150g brašna (oštro je bolje, ali može i meko)
    • 100g šećera (beli ili smeđi, smeđi daje notu karamele)
    • 100g hladnog putera, isečenog na kockice
    • Opciono ali genijalno: šaka ovsenih pahuljica ili seckanih oraha/badema (za ekstra hrskavost)

Postupak (zabranjeno je pogrešiti):

  1. Priprema rerne: Zagrejte rernu na 180°C. Pripremite manju vatrostalnu posudu ili pleh (ne treba ga podmazivati).
  2. Voćna baza: Oljuštite jabuke, očistite ih od semenki i isecite na krupnije kocke. Prebacite ih u činiju, prelijte sokom od limuna, pospite šećerom i cimetom i sve dobro promešajte. Raširite jabuke ravnomerno po dnu vatrostalne posude.
  3. Mrvičasto testo: U drugoj činiji pomešajte brašno i šećer (i ovsene pahuljice/orahe, ako koristite). Dodajte kockice HLADNOG putera.
  4. Magija: E sad, zaboravite na mikser. Prstima gnječite i trljajte puter sa suvim sastojcima. Cilj nije da dobijete glatko testo! Cilj je da dobijete krupne, neujednačene mrvice, otprilike veličine zrna graška. To je tajna hrskavosti.
  5. Sklapanje: Mrvice ravnomerno pospite preko jabuka u posudi. Nemojte pritiskati. Samo ih pustite da padnu i pokriju voće kao jesenje lišće.
  6. Pečenje: Pecite 30-40 minuta na 180°C, ili dok površina ne dobije duboku zlatno-braon boju, a sokovi od jabuka ne počnu da ključaju i izbijaju na ivicama.
  7. Serviranje: Najveća greška je jesti ga odmah! Ostavite ga da se „odmori“ bar 10-15 minuta. Najbolji je dok je još topao, idealno serviran uz kuglu sladoleda od vanile (taj kontrast toplo-hladno je čista poezija) ili malo umućene slatke pavlake.

2. Rapsodija iz rerne: Pečeno kestenje (bez lomljenja noktiju)

Miris pečenog kestenja na ulici je zvanični parfem oktobra. Ali, zašto biste ga plaćali skupo kad je pravljenje kod kuće neverovatno lako? Jedini problem je što se često pretvori u frustrirajuću borbu sa ljuskom koja odbija da se odvoji. Rešenje leži u jednom ključnom koraku.

krambl jesen
Pečeno kestenje

Šta vam je potrebno:

  • Svež kesten (birajte krupnije, sjajne plodove bez rupica)
  • Oštar nožić (reckavi je idealan)
  • Pleh

Postupak (tajna je u vodi):

  1. Pregled: Preperite kestenje. Bacite svaki koji pluta – to je znak da je star ili crvljiv.
  2. Zasecanje (ključni deo): E, sad pažljivo. Uzmite jedan po jedan kesten. Položite ga na ravnu stranu. Onom zaobljenom stranom ga duboko zasecite oštrim nožićem, praveći liniju (ili „X“) preko „stomaka“. Morate preseći i spoljnu, tvrdu ljusku i onu unutrašnju, tanku kožicu. Budite hrabri sa rezom, ali pazite na prste.
  3. Tajna broj 1 – potapanje: Zasečene kestene stavite u šerpu, prelijte ih ključalom vodom i ostavite da odstoje tako potopljeni 10-15 minuta. Ovo će omekšati ljusku i učiniti da se ona kasnije sama „otvori“ od toplote.
  4. Pečenje: Dobro ih ocedite i osušite krpom. Raširite ih na pleh obložen papirom za pečenje, sa zasečenom stranom okrenutom nagore.
  5. Pecite u rerni zagrejanoj na 200-210°C oko 20-25 minuta. Znaćete da su gotovi kada se ljuska na rezu širom „otvori“ i dobije tamniju boju, a kuhinja zamiriše nestvarno.
  6. Tajna broj 2 – ‘Odmor’: Vruće, pečene kestene odmah prebacite u čistu kuhinjsku krpu, dobro umotajte sa svih strana i snažno pritisnite (možete ih čak blago „izgnječiti“) da ljuska popuca. Ostavite ih tako umotane da se „odmore“ 5-10 minuta. Para koja se stvori unutar krpe će dovršiti posao odvajanja ljuske.
  7. Otvorite krpu, uzmite omiljeni film i uživajte u lakom ljuštenju.

3. Napitak koji grli: Domaći ‘Pumpkin Spice Latte’ (brža i jeftinija verzija)

Ne morate da idete u skupi kafić da biste popili najpopularniji jesenji napitak na svetu. Možete ga napraviti kod kuće za pet minuta, i biće ukusniji (i zdraviji). Ovo je prečica, bez kuvanja pravog pirea od bundeve, jer se tajna krije u začinima.

Pumpkin latte 1

Šta vam je potrebno:

  • 1 šolja jakog espresa ili domaće kafe
  • 1 šolja mleka (kravlje, bademovo, ovseno – koje volite)
  • 1-2 kašičice šećera (ili javorovog sirupa)
  • Mešavina Začina (Pumpkin Spice):
    • 1 kašičica cimeta
    • 1/4 kašičice mlevenog đumbira
    • 1/4 kašičice mlevenog muskatnog oraščića
    • 1/8 kašičice mlevenog karanfilića (opciono, ali daje „šmek“) (Pomešajte ovo u teglici, imaćete za više puta)
  • Opciono: Malo slatke pavlake za šlag

Postupak (brže od odlaska u kafić):

  1. Spremite bazu: Skuvajte jaku kafu i sipajte je u veliku šolju.
  2. Začinite mleko: U maloj šerpi zagrejte mleko, šećer i četvrtinu kašičice vaše mešavine začina. Mešajte i grejte dok ne postane toplo (ne mora da proključa).
  3. Stvorite penu: Ako imate onaj mali ručni mikser za nes kafu (penušalicu), sada je njegov trenutak slave. Umutite toplo mleko dok ne postane penasto. Ako nemate, sipajte ga u teglu sa poklopcem (napunite do pola), dobro zatvorite i snažno mućkajte 30 sekundi.
  4. Sjedinjavanje: Sipajte penasto, začinjeno mleko preko kafe u šolji.
  5. Kruna: Na vrh stavite malo šlaga (ako ste dekadentni) i pospite sa još prstohvatom mešavine začina.
  6. Umotajte se u ćebe i uživajte.
Pročitajte još: Nije samo za pitu: Kako izdubiti bundevu, bez suza i krvi

Back to top button