Porodica i decaŽivot

Nije samo za pitu: Kako izdubiti bundevu, bez suza i krvi

Dobrodošli u najlepše doba godine. Vazduh miriše na cimet i vlažno lišće, a u vama se budi onaj drevni, paganski poriv da nešto izdubite. Konkretno, bundevu.

Videli ste ih. Na Pinterestu, na Instagramu, u američkim filmovima. Savršeno izrezbarena lica koja sijaju sablasnom, toplom svetlošću. Izgleda tako lako. Tako zabavno. Odlazite na pijacu puni entuzijazma, birate najlepšu, najkrupniju narandžastu lepoticu, donosite je kući…

…i onda kreće horor. Ali ne onaj zabavni, za Noć veštica.

Kuhinjski nož se zaglavljuje u kori debljine betonskog zida. Unutrašnjost izgleda kao vanzemaljska nesreća. Dok izbacujete vlaknastu utrobu, vaša kuhinja počinje da liči na mesto zločina. Na kraju, posle dva sata znoja, suza i možda malo krvi (rekli smo vam da pazite nož!), ono što ste dobili ne liči na Drakulu, već na njegovog tužnog rođaka koji je imao moždani udar. Da bi ceo debakl bio potpun, vaše „remek-delo“ se sasuši i ubuđa za dva dana.

Zvuči poznato? Niste sami.

Mi smo tu da prekinemo taj ciklus patnje. Smatrajte ovo vašim zvaničnim hirurškim priručnikom za operaciju bundeve. Vreme je da uzmete stvari u svoje ruke i konačno pobedite u ovoj sezonskoj bici. Zasučite rukave, doktore. Krećemo u salu.

Faza 1: Odabir ‘Pacijenta’ (ne, nije svaka bundeva za dubljenje)

Ovde 90% ljudi napravi prvu i fatalnu grešku. Ne možete samo ući i zgrabiti prvu bundevu koja vam izgleda lepo. Morate znati anatomiju. Postoje dve fundamentalno različite vrste bundeva na našim pijacama, a njihovo mešanje je recept za katastrofu.

Tim A: Bundeve za jelo (Muskatna, Hokaido, Bela…) Ovo su vaše gastronomske zvezde. One su guste, teške, pune „mesa“ koje je slatko i savršeno za pite, potaže i pečenje. Njihova kora je često brutalno tvrda.

  • Pokušaj dubljenja: Završiće se slomljenim nožem i nervnim slomom. Unutra jedva da ima mesta za sveću, a sečenje kore je kao da probate da izrezbarite kuglu za kuglanje.
  • Presuda: Ostavite ih za kuhinju. One su hrana, ne dekoracija.

Tim B: Bundeve za bubljenje (sorta ‘Jack-o’-Lantern’) Ovo su bundeve koje tražite! One su uzgajane specijalno za ovu namenu.

  • Kako ih prepoznati: Obično su krupne, jarko narandžaste, okrugle i simetrične. Ključni test: kucnite je. Treba da zvuči šuplje. To je dobar znak. Njihova kora je znatno tanja, a unutrašnjost je prostrana, sa manje „mesa“ i više vlakana.
  • Stabilnost je ključna: Proverite dno. Mora da bude ravno. Nema goreg od bundeve koja se kotrlja sa svećom unutra.
  • Pipnite je celu: Proverite da nema mekih, gnjecavih tačaka. To su znaci truljenja i vaš pacijent neće dugo preživeti operaciju.
  • Peteljka je puls: Tražite bundevu sa čvrstom, zelenom ili braon peteljkom. Bundeva bez peteljke ili sa sasušenom peteljkom je „starija“ i brže će propasti.

Faza 2: Priprema operacione sale i instrumenti

Pre nego što napravite prvi rez, pripremite svoje okruženje. Biće haosa. Prihvatite to.

  • Lokacija: Pod u kuhinji ili veliki sto koji ste prekrili sa tri sloja starih novina ili kesama za smeće. Ne radite ovo na tepihu. Nikada.
  • Instrumenti: Ne treba vam skupi američki „Pumpkin Carving Kit“. Sve što vam treba verovatno već imate.
Izdubiti bundevu slika 3

Faza 3: Operacija Korak-po-Korak

Spremna sala? Spremni instrumenti? Ruke oprane? Krećemo.

Korak 1: Rez (otvaranje ‘Lobanje’) Većina ljudi seče krug oko peteljke. To je greška. Tako napravljen poklopac se brzo sasuši, smežura i upadne u bundevu. Imamo dva bolja metoda.

  • Metod A (Za profesionalce): Secite poklopac sa donje strane bundeve! Isecite veliki krug na dnu. Zašto? Prvo, rez se uopšte neće videti. Drugo, bundeva će savršeno ravno stajati na isečenoj površini. Treće, mnogo je lakše samo spustiti šuplju bundevu preko sveće, nego se mučiti da upalite sveću na dnu duboke rupe.
  • Metod B (Tradicionalni, ali poboljšan): Ako ipak sečete odozgo, nikada ne secite savršeni krug. Secite u obliku petougla ili šestougla. I što je najvažnije: secite ukoso, ka unutra (pod uglom od 45 stepeni). Tako ćete stvoriti „policu“ na koju će poklopac savršeno sesti i neće moći da upadne.

Korak 2: Čišćenje (horor scena) Ovo je najprljaviji, ali i najvažniji deo. Zavrnite rukave. Upotrebite svoju kašiku za sladoled i budite nemilosrdni.

  • Izgrabite svu onu ljigavu, vlaknastu utrobu i semenke. Odvojite semenke u posebnu činiju.
  • A sada, ključni deo: Stružite zidove! Bundeva mora biti potpuno čista iznutra. Nastavite da stružete zid sa kojeg ćete dubiti lice sve dok ne bude debeo oko 2-3 centimetra. Što je zid tanji, to je lakše seći lice.

Korak 3: Estetska hirurgija (crtanje lica) Uzmite flomaster i budite kreativni.

  • Nacrtajte lice. Ne brinite ako pogrešite, samo obrišite i crtajte ponovo.
  • Savet za početnike: Držite se jednostavnosti. Trouglaste oči i nos, i usta sa par „kockastih“ zuba uvek izgledaju dobro. Bolje jednostavan i čist rez, nego komplikovan i iscepan.

Korak 4: Korišćenje šablona (neurohirurgija) Ako želite da podignete igru na viši nivo, koristite šablon. Internet je prepun besplatnih šablona (potražite „pumpkin carving stencils“).

  • Odštampajte šablon koji vam se sviđa.
  • Zalepite ga selotejpom na najočuvaniju stranu bundeve.
  • Uzmite iglu, šilo ili čačkalicu i bockajte rupice prateći linije na šablonu.
  • Skinite papir. Dobićete „iscrtano“ lice od tačkica koje samo treba da povežete nožem.

Korak 5: Finalni rezovi Uzmite manji, reckavi nožić. Idite polako.

  • Tehnika: Ne pokušavajte da isečete sve iz jednog poteza. Koristite kratke, „testerisanje“ pokrete napred-nazad.
  • Uvek je bolje iseći manje, pa proširiti, nego iseći previše.
  • Kada isečete deo (npr. oko), nemojte ga vući spolja. Gurnite ga prstom iznutra ka spolja. Tako će rez biti čistiji.

Faza 4: Bonus recept – Ne bacajte ‘organe’

Baciti sveže semenke bundeve je greh. To je najukusniji nusprodukt cele operacije.

Recept: Savršeno hrskave pečene semenke

  1. Očistite ih: Potopite semenke u vodu. Vlakna će se lakše odvojiti. Ne morate biti savršeni, malo vlakana neće smetati.
  2. Ključni korak: Očišćene semenke ubacite u ključalu, slanu vodu i kuvajte ih 5-10 minuta. Ovo je tajna! So ulazi unutra, a skrob izlazi napolje, što ih čini ultra-hrskavim.
  3. Osušite ih: Dobro ih ocedite i osušite kuhinjskim ubrusom.
  4. Začinite: Prelijte ih sa malo maslinovog ulja, dodajte so, alevu papriku, beli luk u prahu… šta god volite.
  5. Pecite: Raširite ih na pleh obložen papirom za pečenje. Pecite na 180°C oko 15-20 minuta, dok ne postanu zlatno-braon. Protresite pleh na pola pečenja. Čestitamo, imate najbolju grickalicu za gledanje horor filma.

Faza 5: Post-operativna nega (kako da pacijent preživi)

Tužna istina je da je vaša izdubljena bundeva organska materija koja je osuđena na propast. Pitanje je samo kako joj produžiti život do Noći veštica.

  • Trik 1: Dehidracija. Nakon dubljenja, celu unutrašnjost i sve isečene ivice dobro osušite papirnim ubrusima.
  • Trik 2: ‘Balzamovanje’ vazelinom. Ovo je najbolji trik. Uzmite štapić za uši ili prst i premažite vazelinom sve isečene ivice (oči, usta, nos, ivicu poklopca). Vazelin „zaključava“ vlagu unutar bundeve i sprečava da se ivice sasuše, smežuraju i potamne.
  • Trik 3: Sirće protiv buđi. Ako želite da budete ekstra-sigurni, naprskajte unutrašnjost mešavinom vode i belog sirćeta (u odnosu 3:1). Ovo ubija bakterije i usporava stvaranje buđi.
  • Čuvanje: Držite je na hladnom i suvom mestu. Ako je toplo, brže će propasti. Unesite je unutra ako je noću najavljen mraz, jer će je mraz „skuvati“ i pretvoriti u kašu.

Upalite svetlo!

Gotovo je! Kuhinja je možda u haosu, ali ispred vas stoji vaše remek-delo. Ubacite unutra malu sveću (ili, još bezbednije i dugotrajnije, LED lampicu ili lampice na baterije). Ugasite svetla i divite se.

Upravo ste uspešno izveli operaciju bundeve. Bez suza, bez krvi, sa gomilom ukusnih semenki kao bonusom. Srećna Noć veštica!

Pročitajte još: Potaž od bundeve – recept koji morate da probate

Back to top button