17.3 C
Zrenjanin
30.05.2024.
Naslovna stranicaŽivotNapuštanje posla: kada je vreme za promenu?

Napuštanje posla: kada je vreme za promenu?

European Top 44 Airplay chart

Ako vam se po glavi vrti ideja zvana napuštanje posla, to verovatno nije bez razloga. Iako vam trava može izgledati zelenija negde drugde, treba ozbiljno razmotriti svoj ekonomski položaj i razmisliti šta ćete dalje pre nego što donesete odluku.

Istražićemo kada je vreme da napustite posao, kada ne treba donositi nagle odluke i kako da znate da li ste spremni da napustite posao i započnete sopstveni biznis.

Vreme je za napuštanje posla kada se suočite s nekim od sledećih problema:

Dugo ste na istom radnom mestu

Ako ste godinama ulagali trud u svoj posao, tražili unapređenje i povišicu, ali se čini da vaše napore niko ne primećuje i da ste zaglavljeni na istom nivou, možda je vreme da krenete dalje. Drugi poslodavci mogu vam pružiti bolje mogućnosti za napredak.

Vaš poslodavac ne pokazuje interesovanje za vaše karijerne ciljeve

Ako ste postavili svoje ciljeve i tražili više odgovornosti, ali su vaše molbe konstantno odbijane, možda je vreme da razmislite o promeni radnog mesta.

Gubite inspiraciju i motivaciju

Svaki posao može postati monoton nakon izvesnog vremena. I dok rutina nije nužno loša, ukoliko se često osećate neinspirisano i bez motivacije, to može biti znak da je vreme za promenu.

napuštanje posla

Evo kada napuštanje posla nije pametno:

Nemate plan

Iako nije obavezno imati drugi posao već čekajući pre nego što napustite trenutni, važno je imati plan za budućnost. Na primer, važno je jasno odrediti kada i kako ćete pronaći novi posao, kao i kako ćete pokriti troškove između njih.

Nemate ušteđevinu

Ako biste ostali bez posla i novca nakon odlaska, pametnije je ostati gde jeste. Napuštanje posla bez finansijske sigurnosti predstavlja previše rizika.

Teškoće su privremene

Rad u maloj ili rastućoj firmi može značiti periodične izazove. Važno je razlikovati da li prolazite kroz privremene teškoće ili je posao trenutno za vas. Možda će se situacija smiriti nakon nekog vremena.

Samo jurite za novcem

Odlazak u posao sa većom platom može imati negativne posledice po vaše mentalno zdravlje ili ravnotežu između posla i privatnog života. Razmislite o tome da li je vredno povećanja plate ako će vam posao doneti više stresa i nezadovoljstva.

Odluka treba biti razumna

Odluka o napuštanju posla ne sme biti doneta impulsivno, na primer, nakon lošeg dana na poslu. Važno je doneti odluku na osnovu racionalne analize, a ne samo na osnovu trenutnih emocija ili subjektivnih doživljaja.

Napuštanje posla utiče na vaš CV

Napuštanje posla pre nego što prođe određeno vreme može loše uticati na vaš CV. Stalno menjanje poslova takođe ne daje dobar utisak. Može biti bolje sačekati i tražiti novu priliku kada ste bolje pripremljeni.

Ne napuštajte posao ako su promene moguće

Ako ste cenjeni od strane nadređenih ili ste visoko rangirani zaposleni, možda možete izdejstvovati promene koje vam trebaju u trenutnom poslu. Važno je otvoreno razgovarati sa svojim nadređenima o svojim potrebama i razmotriti opcije pre nego što donesete konačnu odluku o napuštanju posla.

Želite da napustite posao i bavite se svojim biznisom? Kada je vreme za to?

Koristite sav slobodan vreme na svoj dodatni posao

Ako vaš dodatni posao predstavlja vašu strast i zaokuplja sav vaš slobodan vreme, trebalo bi da razmislite o tome da ga pretvorite u stalno zaposlenje. Međutim, trebalo bi da napravite taj korak samo ako vaš mali biznis pruža stabilan tok prihoda. Inače, možda ćete morati da ga zadržite kao dodatni posao dok ne postane finansijski održiv.

Identifikujete potrebu koju niko drugi ne rešava

Ako vaš mali biznis ima specifičnu nišu i rešava jedinstvene potrebe svojim klijentima, možda je vreme da napustite svoj dnevni posao. Ako nijedna druga firma ne popunjava prazninu koju vaš biznis popunjava, to je znak da biste trebali preći na puno radno vreme.

Znate da morate to uraditi

Ponekad znate da je vaša misija da radite stvari na svoj način, vodite svoj biznis i radite za sebe. Ako osećate snažnu želju da pokrenete svoj biznis punim radnim vremenom – bez obzira na rizike – možda je vreme da napravite taj korak. Bićete na kocki da se sve kockice slože, ali ponekad će vaša strast biti dovoljna da se to dogodi. Ne možete znati dok ne pokušate.

Ako se odlučite da promenite posao verovatno će vam biti potreban i ovaj tekst: Razgovor za posao – koja pitanja da vi postavite?

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI...

Vreme i kvalitet vazduha

Zrenjanin
scattered clouds
17.3 ° C
17.3 °
17.3 °
79 %
1.7kmh
40 %
Pet
23 °
Sub
28 °
Ned
26 °
Pon
29 °
Uto
20 °