Nova cena za cigarete i ostale duvanske proizvode

Image by Alexa from Pixabay

Usled redovnog usklađivanja akciza, cigarete će ponovno poskupeti u drugoj polovini januara ili početkom februara. Praksa proizvođača dosad je bila da povećavaju cene za 10 dinara po paklici, što znači da će najniža cena biti 340, a najviša 620 dinara, s mogućnošću dodatnog povećanja. Ovo je četvrto poskupljenje u poslednjih godinu dana.

Prošle godine je bilo tri poskupljenja zbog povećanja akciza od strane Vlade u oktobru za 8%, što je rezultiralo podizanjem cena za 10 dinara po paklici.

Ova prilagođavanja akciza imaju za cilj usklađivanje sa standardima Evropske unije, gde bi država do 2025. godine trebalo da ostvari najmanje 90 evra prihoda na 1.000 komada cigareta, što iznosi 1,8 evra po paklici, postavljajući cene na nivo država članica EU nakon predstojećeg poskupljenja.

Paklica ima najvišu cenu u državama sa najvećim akcizama, pa tako Irci plaćaju 14,2 evra po pakli, a Francuzi 11.

Od poskupljenja neće biti izostavljeni ni oni koji su duvan zamenili uljem, jer će i cena tečnosti za punjenje električnih cigareta biti korigovana. Tu spadaju i ljubitelji nesagorevajućeg duvana, a i na snus će biti uvedene akcize.