22.2 C
Zrenjanin
26.05.2024.
Naslovna stranicaVesti ZrenjaninNove odluke Vlade Srbije nakon tragedije u Beogradu

Nove odluke Vlade Srbije nakon tragedije u Beogradu

Sve odluke će biti sprovedene u narednih šest meseci.

European Top 44 Airplay chart

Vlada Srbije je, nakon tragedije u OŠ „Vladislav Ribnikar“ u Beogradu, usvojila nove odluke koje će se realizovati u narednom periodu.

Prva odluka predstavlja moratorijum na izdavanje dozvola za držanje i nošenje kratkog vatrenog oružja na dve godine.

U naredna tri meseca, Ministarstvo unutrašnjih poslova će izvršiti reviziju svih izdatih dozvola za držanje oružja. Kontrola lica koja imaju dozvole za držanje oružja, biće kontrolisana u narednih pola godine, a proveravaće se i uslovi držanja tog oružja.

Rad svih streljana biće kontrolisan u naredna tri meseca. Nakon toga, u saradnji sa Ministarstvom pravde, očekuje se izmena pravila rada streljana, uključujući i zabranu pristupa maloletnim licima.

Ministarstvo pravde će pripremiti izmene zakona kojima bi se propisala krivičnopravna odgovornost za lica koja omoguće maloletnim i drugim licima koja nemaju dozvole da dođu u posed vatrenog oružja i koja maloletna i druga neovlašćena lica obučavaju da rukuju vatrenim oružjem.

Zaključak je i da bi Ministarstvo pravde što hitnije trebalo da razmotri mogućnost izmena Krivičnog zakonika kako bi se starosna granica za krivičnopravnu odgovornost maloletnih lica snizila na 12 godina. Dopis na ovu temu već je upućen Evropskoj komisiji.

Ministarstvo pravde i Ministarstvo informisanja i telekomunikacija će razmotriti mogućnost pooštravanja sankcija za nepoštovanje propisanih obaveza pružalaca medijskih usluga, uključujući internet i druge elektronske platforme kao i društvene mreže. Pooštravanje sankcija se odnosi na zabrane programskih sadržaja kojim se ističe i podržava nasilje, kriminalno i drugo nedozvoljeno ponašanje, emitovanje scena brutalnog nasilja i drugih sadržaja koji mogu teško da naškode fizičkom, mentalnom ili moralnom razvoju maloletnika.

Ministarstvo prosvete i Ministarstvo zdravlja pripremiće propise kojima će se omogućiti uvođenje obaveznih testova za narkotike u srednjim školama i u osnovnim školama za učenike sedmog i osmog razreda.

Vlada će u roku od deset dana formirati Savet za sprečavanje vršnjačkog nasilja koji će, između ostalog, obezbediti organizovanje mobilnih timova za vršnjačko nasilje kroz protokole između centara za socijalni rad i drugih službi (obrazovne i zdravstvene ustanove, policija), koji bi hitno reagovali na slučajeve vršnjačkog nasilja i u konsultacijama sa sindikatima prosvetnih radnika i udruženjima roditelja učenika razmotrili celishodnost donošenja mere zabrane upotrebe mobilnih telefona u školama.

Vlada će takođe u roku od deset dana, formirati Radnu grupu za bezbednost dece na internetu, koja će razmotriti uvođenje mere zabrane pristupa sajtovima (DarkNet i slično), a koji sadrže savete kako da se izvrši ubistvo, nabavi droga ili vatreno oružje.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI...

Vreme i kvalitet vazduha

Zrenjanin
broken clouds
22.2 ° C
22.2 °
19 °
51 %
7.1kmh
79 %
Ned
25 °
Pon
26 °
Uto
24 °
Sre
24 °
Čet
25 °