Uradi sam - katalog
27.8 C
Zrenjanin
16.06.2024.
Uradi sam - katalog
Naslovna stranicaŽivotEfikasno odvikavanje od pelena

Efikasno odvikavanje od pelena

European Top 44 Airplay chart

Odvikavanje od pelena je važan korak u razvoju i samostalnosti deteta, a za roditelje može biti veoma naporan. Ovaj proces može biti izazovan, ali uz strpljenje, razumevanje i pravilan pristup, može se uspešno postići. Evo nekoliko koraka i saveta koji mogu pomoći roditeljima u ovom procesu:

Odaberite pravi trenutak za odvikavanje od pelena

Veoma je važno odabrati pravi trenutak za početak procesa odvikavanja od pelena. Deca su različita i ne postoji univerzalan uzrast ili pravilo kada je pravo vreme. Međutim, većina dece pokazuje znakove spremnosti između 18 meseci i 3 godine. Pripazite na znakove kao što su interesovanje za toalet, sposobnost da izrazi kad mora da ide u WC, ili čak pokazuje nelagodu u prljavoj pelenci.

Budite primer deci

Deca često uče posmatrajući odrasle. Dakle, pokažite svom detetu kako se koristi toalet i šta znači ići na WC. Ovo može uključivati demonstraciju pranja ruku nakon korišćenja WC-a, objašnjavanje procesa ili jednostavno dozvoljavanje detetu da posmatra vašu rutinu.

Ohrabrite dete

Pohvalite dete kada pokuša ili uspešno koristi toalet umesto pelene. Dajte mu verbalnu pohvalu, zagrljaje ili čak sitne nagrade poput nalepnica ili male poslastice. Ovo će podstaći dete da nastavi sa novim navikama.

Budite strpljivi i dosledni

Očekujte greške i budite spremni za njih. Važno je ostati smiren i pružati im podršku. Deca mogu imati povremene „slomove“ tokom procesa odvikavanja od pelena, a to je sasvim normalno. Bitno je da im pružite ohrabrenje i podršku da se ponovo trude.

Budite dosledni u svojim pristupima i očekivanjima. Ukoliko dete pokaže interesovanje za toalet, podstičite ih da to nastave i ponudite im podršku. Takođe, ako ste odlučili da krenete sa procesom, važno je da istrajete i ne vraćate se nazad na korišćenje pelena osim ako dete nije zaista nespremno.

Nije dovoljno da dete uči to samo kod kuće

Ako dete pohađa vrtić ili ima dadilju, bitno je da budete u kontaktu sa osobama koje su zadužene za negu deteta tokom dana. Uskladite svoje napore i pristupe kako bi proces bio dosledan i kontinuiran i u vrtiću ili sa dadiljom.

Bez pritiska

Nemojte forsirati dete ili ga kažnjavati zbog grešaka ili povratka na korišćenje pelena. Ovo može samo otežati proces i stvoriti negativne asocijacije sa toaletom. Umesto toga, budite podrška i ohrabrujte dete da proba ponovo.

odvikavanje od pelena

Kako da znate da dete nije spremno?

Znakovi koji ukazuju na to da dete još nije spremno za odvikavanje od pelena uključuju situacije kada dete stoji iznad noše, ali ipak piški na pod, ili kada se opire i vrišti svaki put kad roditelji pokušaju da mu skinu pelene. Takođe, može se desiti da dete samo skine pelenu, ali se zatim pokaki na pod ili tepih. Neka deca hodaju sa punim pelenama bez znakova neprijatnosti, pa čak i sede sa njima.

Dete može da se sakriva u ćošku, ispod stola ili ormara dok kaki, a pritom se mogu čuti zvukovi stenjanja. Ako roditelj ponudi nošu kada je vreme za nuždu, dete može odbiti i reći “Ne, ne, ne!” ili negodovati na različite načine svaki put kad mu se predloži da koristi nošu ili WC.

U ovom procesu, roditelj nije samo učitelj, već pomaže detetu da prepozna i kontroliše svoje fiziološke potrebe. Cilj je da dete nauči da prepozna osećaj pune bešike ili creva i da na to reaguje na društveno prihvatljiv način, bilo da kaže odrasloj osobi, ode u toalet ili koristi nošu.

Svako dete napreduje svojim tempom i nema univerzalnog pravila koje važi za svu decu. Pružite detetu ljubav, podršku i razumevanje tokom ovog procesa, i budite sigurni da će vaše dete uspešno savladati ovu važnu prekretnicu u svom razvoju.

Kad govorimo o odvikavanju, znate li kako odvići dete od cucle?

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI...

Vreme i kvalitet vazduha

Zrenjanin
broken clouds
27.8 ° C
28.4 °
27.8 °
49 %
3.2kmh
55 %
Ned
28 °
Pon
30 °
Uto
33 °
Sre
36 °
Čet
30 °