Pametni strujomeri stižu do kraja decenije u Srbiju

Pametni strujomer

Elektrodistribucija Srbije pokrenula je inicijativu za uvođenje pametnih strujomera u domaćinstva i privredu sa ciljem zamene najmanje 80 odsto trenutnih brojila za električnu energiju do kraja decenije.

Trenutno je u funkciji oko 3,78 miliona brojila, od kojih je samo oko 157.000 digitalnih, što predstavlja manje od četiri odsto. Ove godine je obezbeđeno oko 180 miliona evra za projekte u distributivnom sistemu.

Pametni strujomeri omogućiće efikasnije upravljanje potrošnjom, brže reagovanje na otklanjanje kvarova i smanjenje gubitaka na mreži, što će takođe doprineti smanjenju potrošnje struje. Ministarka rudarstva i energetike, Dubravka Đedović Handanović, istakla je ove prednosti na Međunarodnoj stručnoj konferenciji o pametnim brojilama, koju organizuje Energija Balkana.

U prvoj fazi projekta, od polovine oktobra 2023. do danas, zamenjeno je oko 39.000 pametnih brojila u Beogradu i Novom Sadu, a plan je uvesti oko 1,1 milion pametnih brojila na mrežu, što predstavlja oko 30 odsto od ukupnog broja. Sve komponente, uključujući i digitalne merne sisteme i softver, proizvode domaće kompanije po specifikacijama Elektrodistribucije.

Pročitajte još i 10 saveta da ubrzati internet kod kuće!