Sport

Počinje Evropsko prvenstvo u fudbalu! Šta treba znati?

Evropsko prvenstvo u fudbalu, 17. po redu, počinje 14. juna (21h), utakmicom grupe A između Nemačke i Škotske. Osim domaćina Nemačke, inače trostrukog osvajača ovog takmičenja, i Italije koja je aktuelni šampion, još 22 nacinalna tima, boriće se za što bolji plasman na ovom prvenstvu.

Naša reprezentacija, igraće u grupi C sa Engleskom, Slovenijom i Danskom.

Grupe

Evropsko prvenstvo u Nemačkoj, treće je na kome učestvuju 24 reprezentacije. Takmičiće se u šest grupa, a raspored je određen na izvlačenju u decembru prošle godine.

Grupa A: Nemačka, Škotska, Mađarska, Švajcarska
Grupa B: Španija, Hrvatska, Italija, Albanija
Grupa C: Slovenija, Danska, Srbija, Engleska
Grupa D: Poljska, Holandija, Austrija, Francuska
Grupa E: Belgija, Slovačka, Rumunija, Ukrajina
Grupa F: Turska, Gruzija, Portugal, Češka

Format takmičenja biće isti kao i na prethodnom Evropskom prvenstvu. Dve prvoplasirane ekipe iz svake grupe proći će među 16 najboljih ekipa, a pridružiće im se još četiri najbolje trećeplasirane ekipe.

Gradovi domaćini i stadioni

Deset nemačkih gradova i isto toliko stadiona odabrano je za odigravanje utakmica u svim fazama takmičenja. Finale Evropskog prvenstva igraće se 14. jula, na olimpijskom stadionu u Berlinu, koji ujedno ima i najveći kapacitet.

evropsko prvenstvo u fudbalu

Berlin: Olimpijski stadion Berlin (71.000), Keln: Stadion Keln (43.000), Dortmund: BVB Stadion Dortmund (62.000), Dizeldorf: Dizeldorf Arena (47.000), Frankfurt: Frankfurt Arena (47.000), Gelzenkirhen: Arena AufSchalke (50.000), Hamburg: Volksparkstadion Hamburg (49.000), Lajpcig: Stadion Lajpcig (40.000), Minhen: Fudbalska arena Minhena (66.000), Štutgart: Štutgart Arena (51.000).

Evropsko prvenstvo u fudbalu – zvanična lopta, maskota i pesma

Zvanična lopta Evropskog prvenstva predstavljena je u novembru prošle godine. Proizvođač je kompanija Adidas, a nazvana je FUSSBALLLIEBE ili „Fudbalska ljubav“.

Prvi put na jednom Evropskom prvenstvu, lopta će biti opremljena specijalnom i inovativnom tehnologijom koja će omogućiti da se svaki pokret lopte isprati i tako pomogne u rešavanju spornih situacija.

U izradi lopte korišćeni su bio materijali kao što su kukuruzna vlakna, šećerna trska, drvena pulpa i guma.

Evropsko prvenstvo u fudbalu 2024 ima naravno i svoju zvaničnu maskotu. Medvedić Albert maskota je takmičenja, a izglasala su ga školska deca širom Evrope.

Zvanična muzička tema Evropskog prvenstva je numera „Fire“. Za njen nastanak zaslužni su italijanski producent Meduza, američki sastav One Republic i nemački kantautorka Leony.

Pesma predstavlja žar i duh ljubitelja fudbala i muzike. Meduza, Leony i One Republic pojaviće se zajedno na svečanoj ceremoniji zatvaranja Evrposkog prvenstva, kada će izvesti ovu pesmu. Kako zvuči, poslušajte ovde.

Srbija na Evropskom prvenstvu

Naša reprezentacija igraće u grupi C, a svoj prvi meč izabranici selektora Stojkovića, igraće u nedelju, 16. juna od 21 čas. Prvi protivnik na stadionu u Minhenu, biće im reprezentacija Engleske.

Protiv Slovenije, naši fudbaleri igraće 20. juna u 15 časova, a poslednji meč u grupi, 25. juna od 21 čas, protiv Danske.

Srbija, kao samostalna država, nikada nije nastupala na Evropskom prvenstvu. Pod zastavom Jugoslavije, poslednji put smo se na ovom takmičenju pojavili 2000. godine. Sadašnji selektor, bio je deo ekipe koja je te godine stigla do četvrtfinala Eura.

U grupi smo sa Slovenijom igrali nerešeno 3:3, Norvešku pobedili sa 1:0, a na kraju izgubili od Španije sa 4:3 i tako završili kao drugi u grupi. U četvrtfinalu, protivnik je bila Holandija, a naša reprezentacija, doživela je težak poraz koji se pamti. Porazom od 6:1 ova generacija završila je učešće na Evropskom prvenstvu.

Evropsko prvenstvo u fudbalu, jedan je od dva najveća sportska takmičenja u ovoj godini. Olimpijske igre u Parizu počinju 26. jula.

Povezani članci

Back to top button