20 C
Zrenjanin
12.06.2024.
Naslovna stranicaŽivotTrčanje po toplom vremenu

Trčanje po toplom vremenu

European Top 44 Airplay chart

Trčanje po toplom vremenu može biti izazovno, ali uz prave pripreme i mere opreza, možete uživati u svojoj omiljenoj aktivnosti čak i kada temperature rastu. Kada je reč o trening trčanju, uslove i vreme za ovu aktivnost uglavnom možete da birate. Zbog toga se pobrinite da tokom toplih meseci trčite rano ujutro ili uveče kada su temperature niže. Takođe, u tom slučaju možete da prilagođavate tempo i odlučite koliko ćete vremenski trčati.

Međutim, kada su zvanične trke u pitanju, na vremenske i mnoge druge uslove ne možemo da utičemo, ali možemo da se pobrinemo da se osećamo bolje, tokom te aktivnosti.

Trčanje po toplom vremenu i hidratacija

Hidratacija je ključna kod trčanja u vreme visokih temperatura. Pre, tokom i nakon trčanja, važno je unositi dovoljno tečnosti. Pijte vodu ili sportske napitke bogate elektrolitima kako biste izbegli dehidrataciju. Tokom trke, nosite flašicu vode sa sobom ili iskoristite sve benefite okrepnih stanica.

trčanje po toplom vremenu

Odeća i zaštita od sunca

Nosite laganu i svetlu odeću. Birajte odeću od laganih, prozračnih materijala koji omogućavaju koži da diše. Svetle boje reflektuju sunčevu svetlost i pomažu da se osećate hladnije.

Čak i kada je oblačno, nanesite kremu za sunčanje sa visokim zaštitnim faktorom na sve izložene delove kože. Nosite kačket ili maramu i sunčane naočare sa UV zaštitom.

trčanje po toplom vremenu

Pre i tokom trke

Trčanje po toplom vremenu lako može da dovede do pregrevanja. Tokom trke pratite znakove pregrejavanja. Obratite pažnju na simptome kao što su vrtoglavica, glavobolja, mučnina, prekomerno znojenje ili suva koža, što može ukazivati na toplotni udar. Ako primetite bilo koji od ovih simptoma, odmah prestanite sa trčanjem, pomerite se u hladovinu i hidrirajte se.

Nemojte se ustručavati da pravite pauze kada je potrebno.

Pre treninga, a posebno pre trke, unosite lagane obroke bogate voćem i povrćem. Izbegavajte tešku i masnu hranu koja može dodatno opteretiti vaš organizam tokom trčanja.

Neki od ovih saveta mogu vam biti od velike koristi u nedelju, kada se trči 4. Zrenjaninski maraton, jer je najavljeno 26 stepeni.

Ako ste navikli da trčite po hladnijem vremenu, dajte sebi vremena da se prilagodite toplijim uslovima. Počnite sa kraćim i laganijim trčanjem i postepeno povećavajte intenzitet i dužinu.

U slučaju da su jesenji i zimski meseci vaše vreme za trčanje, možda će vam koristiti ovi saveti za trčanje po hladnom vremenu.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI...

Vreme i kvalitet vazduha

Zrenjanin
overcast clouds
20 ° C
20 °
17.3 °
84 %
4.1kmh
98 %
Sre
19 °
Čet
25 °
Pet
24 °
Sub
27 °
Ned
29 °