Naslovna stranicaZrenjaninZR VestiVakcinacija protiv sezonskog gripa od danas u Zrenjaninu

Vakcinacija protiv sezonskog gripa od danas u Zrenjaninu

U svim ambulantama Doma zdravlja "Dr Boško Vrebalov".

European Top 44 Airplay chart

U svim ambulantama Doma zdravlja “Dr Boško Vrebalov”, od danas je dostupna vakcina protiv sezonskog gripa. Dostupno je 5030 doza vakcine Influvac tetra i svi zainteresovani građani mogu da se jave svom izabranom lekaru kako bi primili svoju dozu.
Ova četvorovalentna vakcina protiv gripa sadrži dva tipa A virusa gripa i dva tipa B ovog virusa, u skladu sa preporukama Svetske zdravstvene organizacija i Evropske unije.
Vreme neophodno za sticanje imuniteta je dve do tri nedelje nakon vakcinacije, a postvakcinalni imunitet varira i traje od 6 do 12 meseci. Zbog toga se vakcinacija savetuje svake godine, kao i zbog variranja sojeva virusa gripa svake sezone.
U različitim uzrasnim kategorijama, vakcina ima drugačiji efekat, ali se kod vakcinisanih osoba u slučaju oboljevanja razvija blaža klinička slika i sprečavaju se moguće teže komplikacije.
Vakcina protiv gripa može se primiti istovremeno sa vakcinom protiv COVID-19 ili vakcinom protiv oboljenja izazvanih Streptokokusom pneumonije za lica u posebnom riziku, pri čemu se vakcine daju u različite ekstremitete.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI...

Vreme i kvalitet vazduha

Zrenjanin
broken clouds
10 ° C
10.1 °
10 °
66 %
7.2kmh
74 %
Mon
18 °
Tue
16 °
Wed
17 °
Thu
16 °
Fri
12 °