Naslovna stranicaRaznoSprema se 38. "Žetelački dan" u Mužlji

Sprema se 38. “Žetelački dan” u Mužlji

European Top 44 Airplay chart

U mužljanskom ataru, blizu Sunčanog jezera i poni farme, 3. jula održaće se 38. “Žetelački dan”, etno manifestacija sa ciljem da približi i prikaže stare običaje kosidbe žita i svih elemenata ovog posla koje bi trebalo čuvati od zaborava.

Manifestacija će početi ujutru domaćinskim dočekom gostiju iz susednih gradova ali i Mađarske i Rumunije ispred prostorija “Petefi” u Mužlji, a za to vreme će na Sunčanom jezeru početi takmičenje mladih pecaroša.

Zatim će povorka krenuti na polja za košenje, i nakon tradicionalnog žetelačkog doručka, započeti sa “takmičenjem” u košenju, u kojem neće biti zvaničnog pobednika ili gubitnika, jer kako kaže Jožef Greguš iz organizacionog odbora “Žetelačkog dana”: “Nema pobednika i gubitnika, jer je cilj ove manifestacije očuvanje višedecenijske tradicije predaka, izražavanje zahvalnosti za hleb svakidašnji i što vernije prenošenje žetvenih običaja na buduća pokolenja”.

Nakon završetka žetelačkog dela manifestacije, oko 15:00 počinje takmičenje u kuvanju riblje čorbe, a sve će biti propraćeno nastupom lokalnih izvođača, mirisnim pečenim domaćim kobasicama i langošima Kluba žena “Mužlja” i hladnim osveženjima.

Pročitajte još i Sprema se četvrta “Štraparijada” u Česteregu

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI...

Vreme i kvalitet vazduha

Zrenjanin
clear sky
13.9 ° C
14.5 °
13.9 °
88 %
4.6kmh
4 %
Sat
26 °
Sun
28 °
Mon
27 °
Tue
24 °
Wed
18 °